Demokrácia Dél-Szlovákiában: még egy eset


Ezt hülyébben má nem is lehetne... legalábbis ez volt az első benyomásom, mikor ezt a cikket elolvastam. Röviden: adva van Nemesócsa, egy csallóközi falu, ahol az ügyek már hosszú idő óta "állnak" a polgármester és a képviselőtestület bénaságai miatt. Akit érdekelnek a részletek, olvassson utána.
Engem kisérletiesen emlékeztet az előző időszak Párkányára, az Oravec meg a szenátoraink közötti néha bénázós, amatőr hatalmi harcra.

Példákat lehetne vígan sorolni a Délről, Nemesócsa nem az egyetlen, ahol a képviseleti demokrácia nem sok mindenre jó. És mi ez a berögződött félelem a VIDEOKAMERÁTÓL?? Egyre kevésbé hiszem, hogy ez a sokat forszírozott autonómia jó e lenne nekünk valamire, ha sokszor még helyi szinten sem tudunk rendesen demokráciát csináni?! Mert mindent alulról kell kezdeni...

Esettanulmány a Csallóközből: köll e nekik ólomgyár?

Kommentet fűztem az egyik, szerintem legjobb szlovákiai magyar közéleti blog, a blog(o)poli egyik postjához, ami itt olvasható.

qatsi


a hármas halom egyike, avagy a párkányi szemétdomb, ami valóban egy DOMB

Miért nem akarunk lakóparkot?


Úgy látszik Párkányban minden megtörténhet: egy magáncég lakóparkot éptene a város határába, kérte hát a városrendezési terv módosítását. Amit persze a Városháza halogat, nem officiális információk szerint meg nem is akarja a módosítást elfogadni, hogy az építkezések elkezdődhessenek.

Ahogy az már lenni szokott, pleykából máris van elég és mindenki mindent tud: mert hogy ez a Vadas ex-igazgató cége, még a Vadason keresztül mérte fel az ottani teleklehetőségeket, meg nem is lakóparkot, hanem panziókat építene, ergo át akar verni mindenkit: hogy míg mialatt azon kesereg, hogy a "gonosz Városi Hivatal (VH)" gátolja új lakások építését, valójóban kizsákmányoló, fene kapitalista panziókat akar oda építeni. És még sorolhatnám...

A Fórumon meg zajlik a vita, néha megszólal az exigazgató is a maga igaza mellet érvelve (bár eddig magasan tojott fórumozni).

Mindamellett érveket lehet hallani eleget, néha hasraesek tőlük, például:

-"
...abban az esetben, ha a lakópark felépül, körülötte pedig szórakoztató központok jönnének létre, akkor az zavarhatná az ott lakók életét. Ezek után gyakran fordulnának elő különböző feljelentések csendháborításért, magas szintű zajért, stb."

Honnan tudhatja bárki és bármilyen hatóság, hogy SENKI sem akar a fürdő mellet házat venni? Hogy lehet ezt arbiter eldönteni, hogy ott az emberek ne akarjanak lakni? Én például nem vennék ott vityillót, ám biztos vannak olyanok is, akiknek a kúpaliszkoval meg a pancsizajjal semmi bajuk nem lenne. Annak meg miért kéne akadályozni az egyéni, szabad döntéshez való jogát?

De csak úgy szószként:
akik két éve megszavazták, hogy a fürdő közvetlen közelében a Kaszárnya utcán a város új lakásokat építsen, maost azért ellenzik ezt a lakónegyedet, mert túl közel lesz a fürdőhöz, és zavarhatja a lakókat a zaj? Ahelyett hogy örülnének, hogy valaki megépíti a város helyett...

továbbá:
- "nem lesz hova terjeszkednie a fürdőnek": érdekes, hogy ezt most azok mondják, akik torkig voltak az exigazgató fürdőfejlesztési tempójával és az (igen érdkes) igazgatócsere után arról papoltak, hogy le kell állni a szavaik szerint "extenzív" fejlesztésekkel. Hát ha le kell, akkor miért fáj nekik az a kis lakópark a sarokban, meg amúgy is, van ott még tér ölig az terpeszkedésre (amiből meg szerintem egy ideig semmi sem lesz). Ebből is látni, hogy a városvezetésnek egyátalán nincs egy határozott elképzelése arról, hogy mit kezdjen a fürdővel, ezzel az igen értékes vagyonnal és potenciális nagy lehetőségek tárgyával.


qatsi

Róka koma konkurenciája

Ki ért ehhez a városhoz?

Valakik szerint valami nemzetközi történész- és művészbizottság, az Európai Parlament meg valami társult szalonértelmiségiek. Ők az úgynevezett szakavatottak, akik eldönhetik, hogy állhat e egy lovaszobor egy lengyel zsoldosnak Kakathfalván. A többi kussoljon, mert pszt, ehhez ti nem értetek, ez MŰVÉSZET meg TÖRTÉNELEM!

Ezzel azonosulni látszik a párkányi néma többség és valószínűleg annak választott közéleti eminensei is.

Én egyátalán nem tudok azonosulni ezzel a nézettel, mert hisz ki más érhet a saját települése dolgaihoz jobban, mint az ott élők? Ehhez a fent említett uraknak és hölgyeknek semmi közük nincsen. Kérem tehát, ne példálódzanak velük a szoborállítók!

Valahogy ez a kommunizmus maradéka: sok ember valahogy képtelen elviselni azt a hatalmas szabadságot és felelőséget, hogy a szülőföldük, lakhelyük (neadjisten SAJÁT) sorsa igazából az ő kezükben van. Amitől fél, azt igyekszik nem tudatosítani. Tehát jó rádelegálni a döntést meg a felelősséget a "felsőbb" illetékesekre. Utánna meg szidni mindent.

Kivállóan szomorú példa erre az egészre az, hogy sok városi kéviselő arra hivatkozott a fémillió megszavazása után, hogy "igazán nem értenek a témához". Felháborító: Párkány választott képviselői közvetve kijelentik, hogy nem értenek ehhez a városhoz. Ha ez így van, menniük kéne, de azonnal.

Zöld őrület


Globális felmelegedésőrület - közgazdász szemmel: Václav Klaus új könyvet írt, most a globális felmelegedés elleni harc egy szerintem kevésbé látható oldaláról.

Röviden összefoglalva: a felmelegedés szóvivői tulajdonképpen csak önnön hasznukat maximalizálják, különösképp:
- különböző állami és nemzetközi szervezetek pályázatai, dotációi által a "kutatásaikra",
- egyes politikusok szavazatvadászásra: politikai program és tőkekovácsolásra,
- népszerű újságírói téma: van mivel riogatni, van mit mire ráfogni
de legfőképp:
-lehet szidni a szabadversenyes piacgazdaságot, a profitot, szabad kereskedelmet és magántulajdont.

Klaus szerint az egész vita az emberi szabadságról szól: tulajdonképpen egy újfajta komunizmussal van dolgunk, mert ez az ideológia a felmelegedés (ami talán nem is emberi befolyás eredménye) ellensúlyozása érdekében:
- nagyszabású (globális) tervezést és regulációt kíván,
- állami beavatkozást (korlátozásokat, adókat) hirdet.
minamellet az egész "enviromentalizmus", ahogy Klaus nevezi tudománytalan.

Nemrég átrágtam ezt a kb. két-három órát igénylő könyvecskét, továbbá elolvastattam még két kollégámmal is, a megfelelő összehasonlíthatóság kedvéért. Akit érdekel egy merőben más vélemény az egész global warmingról, annak ajánlom szíves figyelmébe.

http://www.klaus.cz/klaus2/asp/objednavka.asp?id=30

A csaj sem kutya...

A múltkor a hugom beült a Gyuriba kutyasétáltatás után egy kofolára. A kint dekkoló vendégek egyike megállapította:
"Ej, de aranyos eb." mire a másik:
"De a gazdája sem kutya...!"

(Nem csak) a lóval van bajom...



Adva van egy nagyon szerencsés fekvésű kisváros, melynek képviselőtestülete nemrég szavazott meg félmillió koronát egy Jan Sobieski lengyel király lovasszoborra. A pénzt egy civil szervezet gyűjti, a város hozzájárulása akkor garantált, ha a maradék milliókat összeszedi hozzá.

Aki akarja, már ismeri a részleteket: volt egy párkányi csata, ahol jól elvágták a keresztény hadak az itt dekkoló törököket. A NATO/EU 17-dik századi elődei: pápai felhívás és áldás, osztrák szervezés, igazi páneurópai projekt.

Aztán itt voltak a lengyelek is Sobieski királlyal az élen: bátran harcoltak, a csata meg lett nyerve, a kiűzés folytatódott tovább. Pár száz évvel rá egyesek úgy gondolták, hogy a csatáról meg kell materiálisan is emlékezni: jött az ötlet, uccu neki, legyen a lengyel királynak lovasszobra.

Már mintha csak rajta múlott volna az egész. Ez az egyik problémám, még visszatérek rá.

A másik a ló: Párkány egy kisváros. Lovasszobrok meg nagyvárosokban vannak, lásd Budapest, Bécs vagy Prága.

Nem is szólva arról, hogy a szobrok és emlékművek üzenetet is hordoznak arról a korról, amelyikben állították őket. Milyen üzenete lehet akkor egy momumentális lovasszobornak, egy zsoldossal a hátán, (akihez az itt élőknek semmi, de semmi köze nincsen) egy olyan szociális helyzetben, amikor:

- a városban és a vidékén magas a munkanélküliség,
- sokan a munka után a Duna túlpartján levő Suzukiba ingáznak vagy a jelenlegi divatországokban Angliában és Írországban próbálnak szerencsét, mert otthon azt nem igazán lehet

továbbá amikor a városban

- sokszor derékig ér a gaz az utcákon,
- ellepi a szemét a lakótelepeket,
- az utak teli kátyúval és úthibával,
- nincs pénz egy effektív szúnyogirtásra nyáron

és nem utolsó sorban a még számos felsorolatlan tényező mellett,

- a város meglevő, történelminek mondható épületei málladoznak és nincsenek karban tartva.

Ezek mellett mi LOVASSZOBROT állítunk egy idegennek...

Lectori Salutem!


Egy kellemes szombat délutáni (ami épp most van) beszélgetés egy barátommal inspirált arra, hogy ezt az oldalt elindítsam. Mint ahogy az lenni szokott, épp búcsúzáskor jöttek elő témák, ügyek melyeket sürgőssen kezdtünk el megbeszélni. Aztán gyorsan arra a megállapításra jutottunk, hogy majd a fórumon megbeszéljük (a www.parkany.sk oldalon található közéleti fórumszerűségen).
Egyes témákban valamiért érdemes írásban beszélgetni: van idő átgondolni, megformázni, figyelni az egész vita "fonalát", minden szó megmarad és vissza lehet térni egyes pontokhoz, meg sorolhatnánk...

Lehetnek dolgok, melyek hez az internetes fórum talán nem a legmegfelelőbb keret, ezért ez a próba a bloggal.

Hogy mi ennek a blognak a profilja? Azt hagyom a kedves netező közösség véleményére.