Elfér egymás mellett

Az utóbbi időben egy "incidens" nyomán valahogy rivaldafénybe került a poprádi vasútállomás. Noha nekem januári ottjártamkor nem voltak hasonló élményeim, egy másik szempontból érdemesnek találtam, hogy feltöltsem az ott készült alábbi képet.

Kérdezem naivan, hogy ez miért nem lehetne gyakorlat pl. a párkányi állomáson is? Mikor ezt felhoztam, pár barátom leintett, hogy "az" ott a magyar turisták miatt van, pénz beszél-szlota hallgat alapon.

De nem csak mi vagyunk túl igénytelenek?

Nincs visszaút

Egy döbbenetes cikk a mai Új Szóból dolgokról, melyek már régóta döbbenetesek: hogy zabálja fel az asszimiláció Zoboralját.

Action points? Vagy ez így természetes?

Bővebben itt...

Az igazság győzedelmeskedik...

A péntek este úgy hozta, hogy bekapcsoltam a tévét (elvétve fordul elő) és jobb program híján végigszórakoztam a képviseleti demokrácia egyik aktuális közép-európai valógságshowját. A cseh és morva nemzetek nemes képviselői ugyanis ekkortájt gyűltek össze a prágai Vár egyik nagyszerű termében, hogy az alkotmány szellemében megválasszák a köztársaság következő elnökét, mivel Klaus tanár úr mandátuma hamarosan lejár.

Masaryk óta a cseh elnöki intézmény komoly presztízzsel rendelkezik, annak ellenére, hogy a magyarországi és szlovák modellhez hasonlóan elsősorban díszfunkció. S mivel megválasztani az alsóház képviselői és a felsőház szenátorai jogosultak, a legutóbbi magyarországi show elemei és kulisszái jöttek elő, igaz, csehes stílusban. Voltak élénk viták a titkos és nyilvános szavazásról, felpergettek a parlamenti obstrukció különböző formái, s megjelentek magának a szavazásnak a jogi hiányosságai és buktató.

Tekintet nélkül arra, hogy melyik pártok és miért javasolták a nyilvános szavazást, úgy gondolom, hogy egy ilyen esetben, amikor a képviselők és szenátorok a választóktól kapott mandátumuk alapján szavaznak az ország első emberéről, a nyilvános szavazás az egyetlen megfelelő mód. A „megbízó” választónak egyszerűen joga van tudnia, hogyan szavazott a „megbízottja”. Bár erről biztos sokat lehetne vitatkozni, hogy a képviseleti demokráciákban mi a jobb: a titkos vagy a nyilvános szavazás.

A tegnap esti cirkuszhumbertó ma folytatódik tovább. Kétségtelen viszont, hogy ez az elem hozzátartozik a képviseleti demokráciához: lehet nem szeretni, de Mari nénit idézve, „ez már csak így van”. Ennek és minden más nyavalyájának ellenére a cseh politikai kultúra továbbra is a legcivilizáltabbnak számit, ha a szlovák, lengyel és magyar világhoz hasonlítom.




Blogmustra Brünntől Komáromig

Már vártam, hogy mikor indulnak be blogok a brünni magyar enklávé berkeiből. Egy pionírt már találtam is, 3516 - music, hi-fi & cars álnéven érhető el. A téma elsősorban a hifi, zene meg a kárék körül tekereg, s tovább lehet ugrani a már ide is belinkelt Komáromi Blogra. Innen vettem át egy átköltött Petőfit:)
"Száz blogot, ezret!
Csináljatok, csináljatok!
Hadd fussák be a világot
Mint a testet az erek!"

/Petőfi után szabadon/