A szabadság szemszögéből

Úgy gondoltam, hogy csak a harmadik írás megjelenése után lehet beszélni arról, hogy a számomra legkedvesebb magyarországi blog, a Konzervatórium állandó beirogatójává váltam. Az eddigi írások: szlovák think-tankok, csehországi konzi-neolib körkép.

kelet-közép európai napló

Az alábbi képes linkeket végignézve számos párhuzamot találhatunk az egyes kelet-közép európai országok kissebbségszemléletével kapcsolatban:

Krakkó - még régebbi 2006-os képek: figyelemre méltó, hogy a felvonulókat két sor rohamrendőr védi a feléjük repkedő kövektől a Wawel árnyékában.
Brünn - május végi csatajelenetek a náměstí Svobody-ról
Budapest - és a legutóbbi társadalmi eszmecsere...

Kissebbség és többség: A szlovákiai magyar blogoszférából értékes párhuzamokra hívja fel a figyelmet Jürgen kolléga, a magyar blogvilágból a következő cikket ajánlom.

Állam és egyén: Kicsit más téma, de érdekes végighallgatni a kaliforniai Legfelsőbb Bíróság előtt nemrég elhangzott pro és kontra érveket a homoszexuálisok házasságával kapcsolatban (szöveg, audio és video változatban).

cseh napló

Kínos: az amerikai radarállomásról szóló cseh-amerikai egyezményt tegnap ugyanannál az asztalnál írta alá a két ország külügyminisztere, ahol a szovjet megszállást legalizáló egyezményt a szovjet és csehszlovák elvtársak anno 1968-ban.
Schwarzenberg külügyminiszter ezt úgy kommentálta, hogy neki nincs erejében számon tartani, ki milyen bútort és mire használt a minisztériumában, az asztal meg amúgy sem tehet semmiről. Valóban. A hely szellemét javítja, hogy ugyanabban a helységben írták alá a Varsói Szerződést megszüntető egyezményt is 1991-ben, bár azt egy másik asztalnál.