Rövid blogmustra

Édesanyám lelkesen rakja el az uborkát télre, s úgy tűnik ezzel párhuzamosan véget ér a nyári nemisannyira uborkaszezon (grúz blúz, olimpia, aratás, miegymás). Szlovákiai magyar viszonylatban viszont az uborka jó nagyra nőtt: téma alig. Ebben a szürkületben felüdülésként hat az új blogger, Philosophus legújabb naplóbejegyzése Dunaszerdahelyről. Komáromi kollégám eközben nyári élményei alapján megfontolandó ötleteket vázol a kihasználatlan komáromi Öregvárról, érdemes elolvasni. Lassacskán ugyan, de egyre több lokális blog és poszt jelenik meg, s ez nagyon jóóó!

Hírlapíró is felébredt, szintén az uborkát énekli meg, természetesen a tőle megszokott stílusban. A Körkép inkább az olimpiával foglalkozik, de van egy otthoni témájú poszt is. Méla Bélát külön elismerés illeti azért, hogy a nyáron őnála jelent meg a legtöbb minket érintő írás.

Mi a szlovákiai magyar sikerélmény?

Még mindig a kissebbségi kifejezési formát és a szimpla túlélést látjuk a legfontosabbnak, nem pedig az államalkotó nemzeté való válást és a szellemi, gazdasági gyarapodást.

Ennek egyik példája hogy augusztus 20-án a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért elismerést Szlovákiából egy színművész és egy képzőművész kapta meg. Megkaphatta volna egy ügyes vállalkozó, aki a közelmúltban munkahelyeket teremtett és tart fönt itt délen? Aligha... de már látom a felém repülő köveket ezért az eretnek kérdésért.

Ne értse félre senki, nem azt mondom, hogy a díjazottak nem tettek semmit, eddigi munkájuk elismerésre méltó. A bibi abban van, hogy továbbra sem azok a sikerélmények vannak rivaldafényben, melyekre a szlovákiai magyarságnak ma szüksége lenne. Igen, kell a kultúra és az irodalom is, de ezektől nem fogunk gyarapodni. Még mindig a nyelvünket és a kultúránkat védjük – ahogy azt tettük (helyesen) a komcsi évek alatt. Sajnos azonban ma már ez egyáltalán nem elég. Csak skanzent építünk magunknak.

Ügyes üzletemberekre és menedzserekre van szükségünk!

Csak röviden

Új blog
Új bloggal gyarapodott a jobb időket megért szlovákiai magyar blogoszféra: ezentúl Philosophus naplóját is böngészhetjük, aki már a jelek szerint régóta irogat már, rivaldafénybe viszont csak most került. Ezúton üdvözöllek kedves kolléga a klubban!

Adóoptimalizálás adópénzből
A fenti blog a legújabban kirobbant szlovákiai magyar botrányról is ír, melyről szombaton tudhattunk meg többet az Új Szóból. Magyarországi olvasóim figyelmébe ajánlom, nagyon érdemes elolvasni, hogy lehet adópénzen adót optimalizálni. Magas adóterhek mellett (ami a magyar autókat terheli) ezen nincs is mit csodálkozni, de vannak ettől hajmeresztőbb dolgok is...

kelet-közép európai napló: grúz blues

Tetszik Lech Kaczyński lengyel elnök agilis hozzáálása az ügyhöz. Bár sok mindenért nem lehet őt meg az ikertesóját igazán szeretni, de látni hogy van vér a pucájában és oda mer szólni az oroszoknak, és tesz is valamit az elveiért, ellentétben a semmitmondó-tutymutykodó szlovák és magyar kollégákkal. Egyébként a lengyel sajtó nagyon intenzíven és alaposan foglalkozik a kaukázusi helyzettel, nekem úgy tűnik, hogy egyértelműen grúzpárti.

Prágában mintegy 300 ember tüntetett az orosz magatartás miatt. Schwarzenberg külügyminiszter finoman tálalta a hivatalos cseh álláspontot: "Csehország támogatja Grúziát, s nagyon sajnálja, hogy a grúziai orosz beavatkozásra Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállása 40. évfordulójának napjaiban kerül sor". Klaus egy újabb, EU-t felbőszítő tette után egyenlőre hallgat a grúz dologról. A sajtó nem szereti Oroszországot, de egyáltalán nincs hasraesve Szaakasvili grúz elnöktől sem, aláhúzva azt a tényt, hogy ki is üzent hadat.