Lássuk a medvét!?

Nézem a pártalapítókat az első sajtótájékoztatójukon. Csupa komoly, sértett arc. Mimikájukban, mondanivalójukban semmi nyoma nincs valamiféle "új üzenetnek" vagy "új kezdtenek", csak a sérelemnek. Az elhagyott hajón sem hallatszanak önkritikus hangok, a tengerészek mulatnak és terjeng a tömjénfüst.

A demokrata szemlélődők a rosszban a jót keresik és úgy vélik megtalálták: megszűnt a szlovákiai magyar egypártrendszer, megrendült a monopólium a közéleti diskurzusban. A tankönyvi modell szerint most jöhet a programok és az álláspontok ütköztetése, s végre beindul a "verseny", lesz "konkurencia" - így az optimista forgatókönyv.

Verseny biztos lesz: szavazatokért. Kérdés, hogy mi mentén? Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez elsősorban személyeskedés lesz, semmi több. Egyrészt azért, mert mind a kivonulók, mind az MKP-ban maradt főemberek képtelenek másfajta kommunikációra. Egyiküknek sincs magvas mondanivalójuk a szlovákiai magyar jövővel kapcsolatban -legalábbi én még nem hallottam ilyet. Másrészt, az ilyen mondanivalót a szlovákiai magyarok nagy része nem is igényli. Legyünk realisták és ismerjük be, a többségnek bőven elég a bugári mantra ("A Híd azt szeretné elérni, hogy a kisebbségek megmaradhassanak, amihez kisebbségi oktatásra és kultúrára van szükség." ) vagy a Csáky-féle "megsérült a status quo" meg "a szlovák társadalom éretlen" fordulatok, alkalmanként megfűszerezve egy kis Durayval a múltbéli sérelmekről, ki-a-magyar-és-kinem-ről s a soha nem részletezett, homályos önrendelkezési formákról.

Lássuk a medvét! Tényleg látni akarjuk?
Medvét látni a vadonban szép, felemelő dolog, sokszor azonban visszafelé sülhet el az ilyen vizuális kontaktus, ezért inkább jobb nem kívánkozni utánna. Hasonlóképpen vagyok a két párt "versenyével" kapcsolatban, melynek kimenetele a 2010-es választásokon sokféle lehet.

Mégha egy értelmes poltikiai vita is kerekedne a szlovákiai magyar hogyantovábbakról (amiben kételkedem), a (vágó)Híd megerősödése mindenképp az MKP szavazói bázisának rovására fog menni (szlovák szavazatokban reménykedni wishful thinking) és nagy valószínűséggel a szlovákiai magyar parlamenti képviselet kárára. Ilyen medvét én nem szeretnék látni.