Nincs visszaút

Egy döbbenetes cikk a mai Új Szóból dolgokról, melyek már régóta döbbenetesek: hogy zabálja fel az asszimiláció Zoboralját.

Action points? Vagy ez így természetes?

Bővebben itt...

5 megjegyzés:

JClayton írta...

A Pátria kívánságműsorának örökzöldjei közé tartozik, majdnem minden héten...

"A szerető nagypapát üdvözlik lányai, Mária és Erzsike, sógora Karol, valamint a kisunokák, Radovan, Peťo és Anetka"

Névtelen írta...

Te hallgatod a Patriat? jo hazafi vagy:)

az ember gondolna, hogy miert nem vonjak ossze egybe a regio osszes alapiskolajat? az onkormanyzatok meg egy jol szervezett iskolabuszprogram kereteben fuvaroznak a kolkoket oda.

De az akadaly, mint mindig, ahogy a Vrabec Maria is ramutat: az irigyseg, dac, szemelyses serelmek, meg a "ki legyen az igazgatója" nyavajak. Ezert az otlet elbukik. Orulet.

Névtelen írta...

Szomorú...
Itt tényleg nem segítene más, csak összefogás, mert ezeket az otthonon kívül minden, ami ezeket az embereket körülveszi, csak szlovák: a munkahely, a város (ami a fejlettséget jelképezi), a rádió, a tévé, az üzlettárs, stb.
Erdélyben a Gyimesekben létesítettek egy efféle iskolaközpontot (azt hiszem Szent Erzsébetről nevezték el), és bizon van eredménye!
Csak ismételni tudlak téged és magam: összefogás (na meg sok pénz) kell csak!

Névtelen írta...

és szerinted mik azok az "elemek" melyek elősegíthetik, azt, hogy ez az "összefogás" elinduljon valahogy?

Kormos László írta...

Ami ma hiányzik az emberekből, az a bölcsesség. Az összefogást ezért nehéz elérni, mert képtelenek vagyunk túllépni a saját sérelmeinken. Képtelenek vagyunk magunkat és másokat annyira szeretni, hogy tetteink önzetlenekké váljanak. Nem látjuk a fától az erdőt.

A legnagyobb gondot mégis az értelmiségiek passzivitásában látom. Nincsenek "lovagok" akik felkarolnák a "gyengébbek" érdekeit. Amíg az értelmiség nem fog össze, addig nem lesz aki a népet vezesse, s így a multik diktálják az életritmusunkat.