Aktív magyarok

Mennyire megtévesztőek tudnak lenni a szociológiai felmérések: legutóbb a Szlovák Tudományos Akadémia konstatálta, hogy "...a magyarok aktívabbak a közügyekben," illetve hogy a "magyarok több polgári aktivitásban vállalnak szerepet, mint a szlovákok".

Az én receptoraimmal lehet baj, hogy ez nem így észlelem? Inkább a szlovmagyarokat tartom közéletileg passzívabbak és közönbössebbnek szlovák polgártársainktól. A hírügynökségi jelentés a legutóbbi Pátria Rádiós aláírásgyűjtő mentőakciót hozza fel a fenti állítás alátámasztására. Aláírni egy papírt, asztaapaszta, az aztán az aktív közéleti szerepvállalás! Hasonlatos a felszines ojtsukleavillanytegyórára-akciókhoz, melyek tulajdonképpen arra jók, hogy a tömegek lelkiismerete megnyugodjon: "megtettem, amit én kisember megtehetek", aztán ugyanolyan pazarlóan égetjük a villanykörtét tovább.

Elég baj, hogy már ott tartunk, hogy a petícióaláírások "húha" kategóriának számítanak közéleti szerepvállalás szempontjából. Vajon mi lesz a következő fázis?

6 megjegyzés:

nyomkereső írta...

egyetértek!

tibi írta...

en nem olottam le a villanyt... ne hulyeskedj, VB selejtezok voltak;)

tibi írta...

az lett volna a durva, ha a stadionokban is leoltottak volna a reflektorokat es gyertyafeny mellett jatszottak volna:D

JClayton írta...

soványka, de tényleg több, mint a szlovák kezdeményezések, amik... mik is?

funkyou86 írta...

Clayton, az hogy nem tudunk szlovák akciókról még nem jelenti azt, hogy nincsenek. Gyorsa példaként: a bazini szeméttelep elleni demonstrációk például nagyobbak voltak, mint a "mi" pátriarádiós aláírásgyűjtögetésünk, amivel köztudottan úgysem megyünk semmire, mert a kutyát sem érdekli, hogy ki és mennyien írták alá (sajnos).

Csatlakozom nyomkeresőhöz, egyetértek a cikkel.

JClayton írta...

Nem aláírásgyűjtögetésről beszélek, az csak egy kis szelet.

Idősnek lenni és falun-kisvárosban élni - Csemadok tagság. Polgármesternek lenni falun - MKP tagság. Megszervezni a helyi varrókört, hittanórát, kirándulásokat, tűzoltónapot, vadászbált, focitornát, halászversenyt... - na AZ az igazi polgári aktivitás, és még csak a politikához sincs semmi köze.

Namármost nem tudom, hogy Párkányban-Nyitrán-Kassán-Pozsonyban mennyi ilyen kezdeményezés van, de például Marcelházán, ami még a környékhez képest is egy kegyetlenül passzív és politikailag érdektelen falu, évente legalább tíz-húsz hasonló akciót rendeznek.

Szálljunk le már a fellegekből - polgári aktivitás és közügyek =/= politikai szerepvállalás.