Lesz ez még így sem (jegyzetek)

Az európai parlamenti választások nem fontosak. Úgy látszik rájött erre a zeMKáPé vezérkara is, mert EP-voksolás ide vagy oda, nem telik el egy nap, hogy ne köpnének be újabb semmirevaló verbalitásokat a Bugár - Csáky csetepaté kapcsán. A párt európai politikájáról meg nem hallani semmit. Eléggé valószínű azért, mert nem létezik. Az MKP eu-s politikája az, hogy nincs eu-s politika - mondaná Sir Humphrey. A szlovmagyar média meg tudósít a kakasviadal minden részletéről - mert muszáj. Kíváncsi vagyok, mit fognak gondolni erről 50 év múlva a politikakutatók, ha a 2009-es újságcikkeket fogják olvasni. Vagy száz év múlva, a szlovákiai magyarok eltűnésének okait kutató etnológusok.

*

Újabb önjelölt autonómiás "alapító (g)atyák" jelentek meg, most Bószalandon kívül, Szerdahelyen. Megnéztem a videókat róluk, hát eléggé gáz...elkeserítő, hogy ha netalántán felmerül valamiféle diskurzus a szlovmagyar hogyantovábbakról, akkor azt ilyen palik csinálják. Ez is egy kép rólunk: ilyenek voltunk anno 2009-ben. Márpedig közélettel mindig foglalkozik valaki, s ha arra mások (esetleg nagyobb intellektuális kaliberrel, hitelesebb személyiséggel) nem hajlandóak, akkor csinálják mások.

*

Az autonómia ideája ezentúl is megmarad örökzöldnek, a minden problémát gyógyító panaceumnak. Egypár helyen viszont már megkezdődött a felébredés, ami nem feltétlenül kellemes, de szükségszerű. Továbbra is vallom, hogy autonómiatérképek rajzolgatása helyett inkább földhözragadtabb és kevésbé látványos dolgokkal kéne foglalkozni.

*

Másfél hónapon belül szomorú évfordulóról emlékezik meg a szlovmagyar blogoszféra. A Felvidék Tóta W.-je ugyanis épp egy éve, július elsején húzta le a redőnyt, egyenlőre úgy tűnik, véglegesen. Hiányoznak a kolléga írásai, sok mindenben inspiráltak.

29 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát, én nem hasonlítgatnék... Kisebbségi komplexusunk van, vagy mi a hétszentség, hogy ilyen hasonlatokkal élünk (a Felvidék Tóta W.-je)?... Nehommá jaffaország legyen a minta... Tessék magunkhoz, az általunk megálmodott értékekhez (v)iszonyítani...

Névtelen írta...

es a mi ertekeink?
...

Névtelen írta...

Vannak. Lěteznek. Ha nem érzékeled, akkor vedd elő a sajátjaidat és alkalmazd...

Kormos László írta...

Vitába szállnék a cikkben megfogalmazott állításokkal. Nem az MKP vezérkara, hanem a komáromi tisztújító kongresszus vesztesei "köpik" a köztudatba a semmirevaló megjegyzéseit. Illetve nem is annyira semmirevalók ezek a beszólások, de erről később...

Az MKP-nak van programja. Tehát az állítás, hogy nincs, nem fedi a valóságot. A tartalomról persze lehet vitatkozni, de arról nem, hogy van-e vagy nincs: http://www.mkp.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1944&Itemid=35

Bugárék azt állítják, hogy az MKP érdekei mindenek felett. Akkor miért épp az EU parlamenti választásokra időzítették a cirkuszt? Miért nem mondták, Palikám, nem tetszik a stílusod, de majd a választások után megbeszéljük a dolgokat. Miért?! Nekem erről saját véleményem van.

Autonómia: néhány területen már elértük az autonómiát, melyet sokan nem is vesznek észre. Szabadon beszélhetünk magyarul, magyarul írhatjuk meg a kérvényeinekt a hivatalokba, községeink képviselői magyarul folytathatják a tanácskozásaikat, bármilyen mennyiségben rendezhetünk magyar kultúrális rendezvényeket, magyarul tanulhatunk az iskolákban... Amennyiben az EU politikája továbbra is a régiók, nem pedig nemzetállamok irányába fog gondolkodni, az államhatároknak végképp megszűnik a jelentőségük.

Csak azt sajnálom, hogy a Bugár vezette MKP nyolc éves kormányzása alatt nem érte el, hogy a párkányi hídon kívül egyéb infrastruktúrális beruházás is létesüljön.

Névtelen írta...

Mi szlovákiai magyar választók végre fejezzük ki véleményünket
azzal a párttal kapcsolatban amelyik nélkülünk nem létezne.
Menjünk el szavazni az európai parlamenti választásokra.
Szavazzunk az MKP-ra. A listán összesen két ember nevét
karikázhatjuk be. Egy szavazatot adjunk annak a jelöltnek akit
szeretnénk bejuttatni az EP-ba. De a második szavazatunkkal
fejezzük ki a véleményünket:

Aki ELÉGEDETT a Csáky Pál által fémjelzett jelenlegi pártvezetés
munkájával az karikázza be az utolsó előtti (12.) jelölt nevét.

Aki NEM ELÉGEDETT a jelenlegi pártvezetés munkájával az karikázza
be az utolsó (13.) jelölt nevét.

Ha az elégedettek szavazata lesz többségében, elvárjuk, hogy a
Csáky Pált kritizáló belső erők hagyjanak fel tevékenységükkel,
az elnök mandátumának lejártáig támogassák lépéseit.

Ha az elégedetlenek kerekednek felül akkor Csáky Pál azonnal
mondjon le és az MKP válasszon új elnököt.

Ha véleményünket a párt politikusai nem veszik figyelembe, a közelgő
önkormányzati és a soron következő parlamenti választások
alkalmával büntessük meg őket! Ne csak a szavazatunkat akarja
megszerezni az MKP, de az akaratunkat is vegye figyelembe!

Aki egyetért a kezdeményezéssel, ezt a felhívást küldje meg
ismerőseinek, helyezze el általa látogatott fórumokon,
weboldalakon, újságokban. Nyomtassa ki és adja oda idősebb
rokonának.

Köszönöm!

Geroj írta...

@László: Az autonómia dióhéjban annyit takar, hogy mi hozzuk meg a minket érintő döntéseket, az autonómia nagyon nem egyenlő azokkal a fogalmakkal, amit leírtál.

Névtelen írta...

Autonómia môže byť:

* všeobecne: samospráva, najmä územná, v rámci väčšieho celku, (určitá) nezávislosť vo vedení, pozri samospráva a územná samospráva
* v práve a politológii:
o právo spoločenského organizmu upravovať právne pomery svojich príslušníkov samostatne pomocou stanovovania záväzných právnych noriem (v minulosti napríklad pri cirkevných spoločenstvách, univerzitách; dnes podstatná časť samosprávy územnej, školskej a podobne)
o v medzinárodnom práve a štátnom práve: princíp štátoprávneho usporiadania, pri ktorom má časť štátu právne zaručenú relatívnu samostatnosť (nezávislosť) resp. samosprávu (napr. Hongkong, Katalánsko), pozri autonómia (štátoprávne usporiadania)

Névtelen írta...

Most akkor igen vagy nem, Kormos László? Semmirevaló, vagy nem is annyira? De nem személyeskedek. Kontorfalazással, régi komcsi falmellettpisálással nem megyunk semmire... Bugár pedig pontosan ilyen alak. Csákynak pedig felróható a félrebeszélés, izzadt homlokkal hazudozás...
Bugár Világ-osság által vezérelve Csákyt megpróbálta sarokba szorítani éppen a EU-s választásokkal zsarolva. Csáky - nagyon helyesen nem engedett - és ezzel Bugár politikai pöcegödörben fürödhet majd (Slotával együtt, aki autonómia-rémeket lát és kelt), mert ez kábé akkora szemétség a legitimen megválasztott Csákyval és az MKP-val, azok tagjaival szemben...
Tisztelettel kozlom, hogy épp annyira téves dolog az MKP érdemeként feltuntetni a párkányi hidat, mint a párkányi polgármester érdemeként... Ne kenjük a sz@rt, az új generációtól nem ezt várnám...

Névtelen írta...

Névtelen: 2009. május 26. 8:04: Autonóm, szabad vagyok. Bízd Te azt rám nyugodtan, kit karikázok, mert még a Te biztatásodra sem vagyok hajlandó autonómiámból és szabadságomból engedni egy jottányit se. A döntés szabadsága is az enyém, és az enyém is marad.

Névtelen írta...

Párkányer, azt mondod "földhözragadtabb és kevésbé látványos dolgokkal kéne foglalkozni." A szerelmeskedés egyáltalán nem földhözragadt, és szerintem látványos is, nemhiába virágzik a pornóipar, aminek látványa - mint kiderült - egészséges is... Az, hogy a felvidéki magyarok nem csinálnak gyerekeket, azért van, mert kevés a pénzük.

Melecske Ákos írta...

@legutóbbi Névtelen!
Igazad van ami a szerelmeskedés vizualitását illeti, javítom a megfogalmazást. Bár én nem arra gondoltam, amikor a kevéssbé látványos és földhözragadtabb doglokra utaltam.

A felvidéki magyaroknak szerintem elég pénzük van (vö. a legerőssebb populációs növekedés inkább szegény országokra jellemző).

Kormos László írta...

2009. május 26. 11:03-kor kelt írásra válaszolok:

Ami a Bugár-Csáky vita megítélését illeti, egyetértek. Nyitva marad azonban még egy kérdés: mi a motiváció? Azt szinte biztosan kizárom, hogy az MKP érdekében cselekszik. Az talán már nyílt titok, hogy Fico megbánta, hogy Slotával alakított kormányt. HZDS referenciái már 5% alatt vannak, Mečiarnak rossz az egészségi állapota, tehát már erő sem marad abban a pártban. Ficonak új koalíciós partnerek után kell néznie. Az MKP, háttérben Világiékkal, megfelelne neki, mert azok az előző kormányban is inkább a saját érdekeikkel voltak elfoglalva, s nem sokat foglalkoztak a felvidéki magyarság valós érdekeivel, legalábbis az én megítélésem szerint. Tehát bizonyos minisztériumok feletti ellenőrzés komoly motiváció lehet.

Aztán Bugár személyisége, már amennyire ezt meg lehet a reakcióiból ítélni, eléggé sértődékeny, tehát a bosszú is motiválhatja.

Azt írod, Csákynak felróható, hogy hazudik, hazudott, mivel ezt egyértelmüen látni rajta. Szerintem csak azokon az embereken látni azt, ha hazudik, akik lelkük mélyén ezzel nincsenek kibékülve. Akik a hazugságot standard eszközként kezelik, azokon nem látni meg, mikor mond igazat, s mikor nem.

Ugye azt mondta Bugár, hogy Csáky hazudott, mert Ficoval megegyezett a Liszaboni szerződéssel kapcsolatban, s ezt Csáky tagadja. Ha valóban volt egy "titkos" megegyezés, akkor az Csákyék részéről a magyarság érdekében történt. Ha igen, miért tagadná? Esetleg a tagadás része volt a megállapodásnak? Akkor viszont Csáky államférfiként járt el. Aki ezt felrója neki, azaz Bugár Béla, végsősoron egy álszent gazember! Most erős kifejezést használtam, de sajnos ez a legenyhébb, melyet az említett "mítoszunk" számlájára írhatok.

Névtelen írta...

Én raktam fel azt az EP választásokkal kapcsolatos felhívást, ami kör-emailban terjed. Látom semmi reakció. Senkit sem villanyoz fel a lehetőség, hogy végre kiderülhetne mi az istenadta nép véleménye?

Névtelen írta...

Névtelen, 2009. május 27. 8:15: Én kifejeztem a véleményemet. és a közöny is vélemény. Magyarul, ha leszarja a választó az EU-s választásokat, az is egy vélemény, mégpedig, hogy nem érzi a bőrén, hogy mitől lesz jobb neki attól, ha elmegy szavazni... Azt látja, vagy az a gyanúja, hogy a beszavazott képviselőket nem elsősorban a közösségért való tevékenykedés motiválja, hanem az irdatlan fizetés, amiből aztán szép nagy hodályokat, meg autókat meg medencéket tart fenn, egyszóval megélhetési politikus. Nagyon kíváncsi lennék, hányan jelentkeznének EP képviselőnek akkor, ha semmilyen fizetést nem kapnának ezért, csak költségeiket téritenék... Az a tapasztalatom, hogy az utcai ember v éleménye az, hogy a politika elszakadt az egyszerű ember reális valóságától, műproblémákkal foglalkozik, a politikusok megítélése nagyrészt olyan, hogy jobb ha az ember minél távolabb van az ilyen embertől, mert piszkos eszközökkel dolgozik. Az emberek pedig egymásra vannak utalva. Ami jó, mert erősödnek a szociális kapcsolatok. Voltam egypárszor politikusi körökben, és mit mondjak: nehéz nem ilyen benyomást kialakítani a jelenlegi politikusi körök tagjairól. A fiatalok pedig azért kaparják magukat az ilyen körökbe bambán bámészkodva eleinte, mert "jó" ilyen körökbe tartozni. Semmilyen meggyőződés, jószándék, nemes emberi értékek, tenni akarás nem motiváló tényező számukra, inkább a "jó élet"...

Névtelen írta...

De hát abban a felhívásban nem arról van szó, hogy minél több ingyenélőt juttassunk be az EP-be. Hanem arról, hogy a szlovák állam pénzén csináljunk egy hiteles közvéleménykutatást. Ez egy véresen komolytalan játék lehetne. És kicsit éreztethetnénk az egyszerű emberek összefogásának erejét a magas lovon ülő MKP-s politikusokkal (az összessel!). Egyszerűen meg kell őket tanítanunk, hogy ők vannak értünk, és nem mi értük. Ez lehetne az első lépés, ha még maradt bennünk egy kis kurázsi...

Kormos László írta...

2009. május 27. 8:52-kor kelt íráshoz:

Sajnos sok mindenben igazad van. Szerintem is a legtöbb politikus elsősorban önmaga javaival törődik. Talán nem is ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy sokan közülük kizárólag a saját pozíciójuk megtartásával foglalkozik.

Képzeld el azt a közeget, ahol a semmit tevésért sok pénzt lehet keresni, s ráadásul nincs aki ezt a semmit tevést számonkérje tőled. A politikus munkájának eredménye szinte mérhetetlen külön-külön. Maximum egy kormány munkáját lehet megítélni, azt is általában már csak a kormányzási ciklusuk után.

Talán ennek is köszönhető, hogy a legtöbben a politikában elvesztik eszméiket, s megtanulnak csak saját érdekeikkel foglalkozni. Aki viszont kilóg a sorból, azaz tenni is próbál valamit, azt a többiek agyontapossák, mert veszélyt jelent a számukra.

2009. május 27. 9:10-kor kelt írásra:

Nagyon érdkesnek, sőt kreatívnak tartom az ötletet, de én személy szerint nem tudok benne részt venni, mert az szeretném, ha Mészáros Alajos kijutna az EP-be. Rajta kívül még Hodosy Szabolcsot fogom támogatni a karikázásommal. Ez a két ember áll legközelebb erkölcsileg az én elvárásaimnak.

Ezen kívül nem vagyok meggyőződve róla, hogy a médiák objektíven tájékoztatják az embereket a Csáky-Bugár vitáról. Tehát arról sem vagyok meggyőződve, hogy egy ilyen miniszavazás reális képet ad arról, mi lenne jó e felvidéki magyarságnak.

Viszont van a parameter.sk-n egy szavazás a következő címmel:

Mit tegyen Bugár Béla, Gál Gábor, és A. Nagy László?

Talán ide kéne fókuszálni a véleményüket kinyilvánítani akaró személyeknek. Én már szavaztam!

Névtelen írta...

És honnétz tudod, milyenek az erkölcseik? Hogy a pártállami fílingű MKP-s pincepartikon - abban a biztos tudatban, hogy egymás között vannak - miket és hogyan beszélnek a választókról, milyen stílusban... Tanítani... Te, választóként nem vagy abban a pozícióban, hogy tanítsál bárkit. A médiák meg vannak félemlítve, és ha neadjisten megírja valamelyik, hogy mi és hogyan vagy "szelíden" ellehetetlenítik, vagy "szarkeverőnek" állítják be, amiben nem is nagyot tévednek, mert valóban a "szart", vagyis az ő ügyeiket kevergetik. Hehh... A politika fölösleges dolog... Ahogy az állam, a határ, meg a kerítés is... És ez a nagyon közeli jövőben ki is fog derülni.

Kormos László írta...

2009. május 27. 9:59-kor kelt íráshoz:

Mindkettővel beszélgettem személyesen. Több fórumon meghallgattam amiket mondanak, ahogyan mondják. Ők ketten tűntek a legőszintébbnek. Ezen kívül utánanéztem eddigi tevékenységeiknek. Tehát konfrontáltam az ígéreteiket az előzményekkel. Így jutottam arra a döntésre, hogy őket fogom karikázni. Mindennek ellenére nincs kizárva, hogy tévedek!

Névtelen írta...

Kedves Kormos László, hát éppen az a legnagyobb probléma, hogy bármi is fog kijönni a Parameter szavazásán azt egyesek meg fogják kérdőjelezni. Ha pl. a Fevidek.ma indítana szavazást azt is ugyan úgy megkérdőjeleznék. Senki sem veszi komolyan az ilyen szavazásokat. De, egy szigorúan ellenőrzott választás keretében kapott eredménynek már komolyabban kell nyomnia a latba. Illetve éppen ez a kérdés, hogy komolyan veszi-e az MKP a saját választóit? Ezt lehetne most kipróbálni, ha nem lenne az egész szlovákiai magyarság ilyen rettenetesen búvalbélelt és hitetlen.

Én nem haragszom az MKP politikusaira, ők pontosan annyit engednek meg maguknak amennyit mi választók még eltűrünk. És mi szlovákiai magyar választók szinte mindent eltűrünk. Csak és kizárólag magunkra haragudhatunk, és saját tehetetlenségünket kritizálhatjuk. Miért nem számoltatjuk be képviselőinket, napokra bontva, hogy mit tesznek értünk akiktől a fizetésüket kapják? Mint a multi cégeknél szokás. Szintén csak egy alulról szerveződő kezdeményezésre volna szükség. Vagy hányszor hívják fel a képviselőket a választóik, hogy beszélgessenek, beszámoltassák, tanácsot kérjenek tőlük? Nagyon ritkán.

Azt mondom kezdjük el ellenőrizni és megdolgoztatni a képviselőinket. Erezniük kell az erőnket. És a fentebb közölt felhívás lehet az első lépés. Én legalább bemásoltam azokba a fórumokba amelyeket látogatok és kinyomtattam anyámnak. Részemről ennyi, de ez is sokkal több mint söröcskével a kezemben finnyásan szidni a rendszert a Híradó alatt. Meg okoskodni, mindig másokat hibáztatni és persze lehetőleg semmit sem tenni.

Névtelen írta...

Azt mondod, "hogy Fico megbánta, hogy Slotával alakított kormányt."

Egen. Te meg feledékeny vagy. Hogy is kezdodott Fico kormányzása? Megveretett egy félmagyar leányt Nyitrán, és utána idiótának állította be. Ésatöbbi... MKP a Ficoval? Erkölcs? Politika? Háháhá...

Névtelen írta...

Névtelen 2009. május 27. 10:58: Számonkérni? Milyen törvény alapján? Szavazni VAN jogod. Számonkérni NINCS... Van olyan, hogy képviselői immunitás, tudod? A parlamenti képviselő azt csinál, amit akar. Nem kérheted tőle számon. Lásd egészségügy az MKP bábáskodása alatt... Jobb jelenleg az egészségügy állapota, vagy rosszabb, mint az MKP-s - Bastrnák előtt? A kórházak rohadnak, mentőszolgálat gyakorlatilag nincs, ha faluról hívsz mentőt, azt mondja nincs szabad. És hivatalosan egyezkednek jelenleg a maygar határmenti kórházakkal, hogy oda is mehess kivágatni a beledet, mert helyileg nincs, aki bevarrjon. Ki kérte, kérheti számon és kin, hogy a készültségeken hülye, részeges orvosok Tesla tévétől felállva tekerős telefonokon akarnak mentőt hívni? Ha viszont nem fizeted az egészségügyi biztosításodat, rád jön az exekútor... Na innét kezdve minden politikus ...hat.

Melecske Ákos írta...

@EP választásokkal kapcsolatos felhívást közlő Névtelen:

A népnek nincs véleménye. Egyének vannak, mindenki a maga nézetével. Noha eredeti ötleted van, de kevesen fognak rámozdulni. Ez nem megy ilyen gyorsan. Ezért javaslom hogy indíts blogot és légy nagyobb türelemmel az emberek közéleti angazsáltságával kapcsolatban.

Névtelen írta...

Köszönöm, Párkányer a blogírással kapcsolatos ajánlatodat. Sajnos sem időm sem tehetségem. Amúgy meg 20 évvel az új képviseleti rendszer kialakulás a után, szerintem komolyabb civil ellenőrzési folyamatoknak kellene léteznie mint most van. Persze ez az MKP-nek nem érdeke, de ez logikus és nem is hibáztatom őket. De, hogy mi közemberek ennyire nem vagyunk képesek kihasználni a képviselőink és az MKP kiszolgáltatottságát, az azért megdöbbentő. Ugyanis mindannyian pénzből élnek és jócskán ki vannak szolgáltatva a mi szavazatunknak. Sokkal jobban mint azt sokan gondolnák. No, ezt a kiszolgáltatottságot 1000 -szer jobban ki lehetne használni a civil ellenőrzés és az akartunk végrehajtatása érdekében. Persze, mint írtam ez igényelne egy minimális összefogást. Ha erre nem vagyunk képesek, akkor ne hibáztassunk másokat.

Én a végletekig biztos vagyok abban, hogy a speciális helyzete miatt az MKP-ból a párton kívüli szavazók összefogásával Európa legátláttatóbb, legdemokratikusabb, leghatékonyabb pártját lehetne összehozni. Ez szerintem egy jó kis cél. Akinek meg ez nem tetszik, továbbra is üljön a babérjain, és nyálat fröcsögve ossza az észt, meg a tutit. Majd mint megkeseredett nyugdíjas gondolkozzon el az életén, amiből ugye csak egy van. Pedig csak egy kis lelkesedés kellene...

Kormos László írta...

2009. május 27. 12:08-kor kelt íráshoz:

Olyan mintha a szívemből szólnál, amikor az írásaidat olvasom. Magam is megjártam már ezen logikai fonalak bontogatását.

Tökéletesen igazad van abban, hogy a mindenkori uralkodónk csak addig és csak annyira uralkodhat felettünk, amíg ezt mi magunk engedjük neki(k). Éppen ezért igyekszenek a médiák által megtéveszteni bennünket. Ezt azonban nem a politikusok teszik, ők csak eszközök a valós, mondhatni bankárhatalom kezében. Az a politikus, aki hasolnó eszméket hirdet, mint Te, nem jut el még a pártja helyi elnökségébe sem, nem még a parlamentbe, ne adj Isten a kormányba!!! Az ilyen politikusokat lehetetlenné teszik még mielőtt "megfertőzhetnének" másokat is a tisztánlátás ajandékával.

Csatlakozom Párkányer írásához: kérlek légy türelmes, céltudatos, mert csak így lehet előre haladni. Ne add fel!

Névtelen írta...

Turelmes..., céltudatos, előre haladni... Pont 20 éve türelmes vagyok, előtte is türelmes voltam...

Élftársak, a munkasóósztaj kőzös, egységes erőfel, tűrelmes, céltúdatos es kitártó munkáfal halad élőre a szócializmus út-ján. Éljen pár-tunk!

BUM írta...

"A Felvidék Tóta W.-je" a "Kárpátok Maradonája", de szeretjük mi ezeket az epiteton ornansokat, (ki lehet vajon a Pampák Hagija)
a "Tota W"-vel történö hasonulási kisérlet különösen undorító innen a kissebségi dagonyából

Melecske Ákos írta...

látom van érzéked a szavakhoz és eredeti gondolataid vannak.

ezért remélem hamarossan többet is olvashatunk Tőled a szlovmagyar közélettel kapcsolatban

Névtelen írta...

sokat tanultam

Névtelen írta...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel