Csáky és a politológiai szótárak

Valamilyen fórumon hívták fel a figyelmemet az Új Szó augusztus 11-dikei számában lévő Csáky interjúra. Ami az első benyomásom volt az az, hogy írok a főszerkesztőnek, hogy tekintettel a globális felmelegedésre és a nyersanyagok egyre fokozódó hiányára (mindkettő hülyeség, de jól hangzik) máskor ilyen interjúkra nem fecséreljenek el két teljes oldalt meg ennyi nyomdafestéket.

A második gondolat az volt, hogy mégis megérte, mert legalább a szlovákiai magyar láthatja, hogy
ki is az ő érdekeinek védelmére hivatott egyetlen politikai párt vezetője.

Az egy dolog, hogy ún. "politológiai szótárak" tanulmányozását ajánlja a közélet iránt érdeklődő szlovákiai magyar közösség tagjainak, ha azok netalántán az MKP hivatalos autonómiaelképzeléséről szeretnének VÉGRE VALAMIT MEGTUDNI.
De hogy ennyire képtelen egyenesen válaszolni olyan kérdésekre, ami annyira fontos a jövőnk szempontjából, csak azért mert annyira tart a manipulatív szándékoktól... Ide vagy oda, szerintem hülyének néz minket. Idézet:

ÚjSzó: "Akkor most miért nem beszél róluk? [az autonómia helyett szivesen használt ún. "önkormányzati formákról", Párkányer megj.]

Cs.P.: Mert erről nem a sajtó szintjén kell beszélni, hanem komoly dokumentumokban.

ÚjSzó: De hiszen a sajtó által a választóival kommunikál.

Cs.P.: A választóimat nagyon tisztelem.

ÚjSzó: Akkor miért nem hajlandó konkrétumot mondani nekik?

Cs.P.: Mert ön nem érti meg, hogy ez egy olyan kérdéskör, amelyet korlátozott terjedelemben nem lehet pontosan kifejteni. Már az a tény, hogy önkormányzati rendszerek kombinációjáról beszélünk, mutatja, hogy az oktatásügy, a kultúra, a nyelvhasználat, a szülőföld fejlesztésének gazdasági és szociális lehetőségeit és az identitás megőrzésének kérdéseit kell a 21. század szintjén újrafogalmazni.

ÚjSzó: Akkor beszéljünk róla bővebben.

Cs.P.: A párt dokumentumában megtalálja majd ezt is."

Na. De aztán a hosszabbik bekezdés többszöri elolvasása után megvilágosodtam (hogy ez nem jutott eszembe hamarabb, hiába, szombat reggel van) : ez a habla-blabla nem emlékeztet másra, csakis a kedves miniszterre, Jim Hacker-re, az Igenis, Miniszter úrból!



Összehasonlítáképp a népszerű BBC-s sorozat egyik részéből, ahol a minisztert a riporter a "nemzeti adatbázisról" kérdezi:

Rozvohor o národní databázi...
Riporter: Pane ministře, budujeme základy policejního státu?

Jim Hacker: Víte, jsem rád že jste tutu otázku položili.

Riporter: Povězte tedy, jak zní odpověď!

Jim Hacker: Ano, ovšem, povím, kdž mi dáte tu možnost. Smím-li...tedy...jsem k tomu rád, že jste mi tuto otázku poližil, protože....to je téma, které zaujímá mnoho lidí...a proč? protože tito lidé na nich chtějí znát odpověď. A chci to říci jasně, aniž bychom chodili kolem horké kaše, že pravdivá odpověď na to zní: že to v každém případě je velice důležitá otázka! A lidé na ni mají právo.

Riporter: Bohužel jsme na ni stále neslišeli odpověď...

Jim Hacker: Jak zněla otázka?

Riporter: K čemu tedy tá databáza má sloužit?

Jim Hacker: Vida, tohle je moc zajímavá otázka!


Mr Csáky nyolc évi minisztersége elgendő volt ahhoz, hogy félrebeszélésben Sir Huphrey tökéletes tanítványává váljon. Csakhogy nem vagyunk olyan helyzetben, hogy megengedhetnénk magunknak az efajta luxust.

Még valami: ami faszcináló az MKP-sok kommunikációjában, az a szóhasználat. Csákyról sokan azt hiszik, hogy egy intelektüell. Nem az, csak a megfelelő pillanatokban halmozottan dobálódzik az idegen szavakkal meg frázisokkal. Néha ez elég bénára sikeredik...

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello kollega!

Egyetertek Veled abban, hogy Csaky nem tud kommunikalni es nem igy kell interjut adni.
De a masik oldalt is erdemes megnezni. Ki kerdezte, milyen szandekkal, hogyan... csak a targyilagossag kedveert.

Melecske Ákos írta...

Helló-beló kolléga! (csak nem vmelyik munkahelyi kollégám vagy?!:)

Kérlek fejtsed ki bővebben az általad felvetett "másik oldal érdekeit"! Mert én lehet hogy nem vagyok annyira tapasztalt hogy lássam: ki kérdezte?
Czajlík Katalin. És?
Milyen szándékkal? Hát, talán mert interjút akart készíteni...
Hogyan? a maga módján, újságíróssan. A Csáky meg a maga módján válaszolt: politikusossan.

De ha félreteszem a megjátszott naivitásom egy percre: tudod, én valahogy úgy érzem, hogy ezeken a tájakon, pláne mi köztünk szlovákiai magyarok között túlságosan erős a késztetés arra, hogy minden mögött valami összeesküvéselméletes szándékot sejtsünk. Ha jó értelmezem a szavaidat, Te arra gyanakszol, hogy az Új Szó szántszádékosan készítette, vezette le ezt az interjút, hogy jól lejárassa a Csákyt. Meg ott állnak a háttérben bizonyos körök, stb. akik ezt forszírozzák.

Igazából nem érdekelnek az Új Szó "érdekei", ha vannak ilyenek. Egyszerűen elhangzott többször több igen komoly, EGYENES kérdés, amire az MKP elnökének a válaszára nagyon kíváncsi lettem volna: mert nem mindegy hova-merre fordul a szülőföldem sorsa, s hogy majd a kölkeim egy egy jobb, szabadabb világban fognak e felnőni.
És mi volt a válasz? elolvashatod magad is...

Névtelen írta...

Helloka!

Az gondolom senki elott sem titok, hogy az Uj Szo melyik tabor szekeret nyomja ezerrel... Ha Bela maradt volna az elnok, akkor nem ez menne a lapban. Egy interjut is el lehet kesziteni olyan szandekkal, hogy igenis megcsesszem a meginterjuzott alakot. Es itt aztan jocskan ez tortent.
En nem akarom vedeni a masik bandat sem. Nem szeretem a Csakyt es nem is tud rendesen nyilatkozni, ez teny. Sohasem mond semmit sem. A Durayt ruhellem. De masreszt orulok annak, hogy marciusban legalabb ki lett soporve a masikfele kartekony tarsasag (V.O. es barati kore) - megha ennek sajnos az is lett az ara, hogy egy pofas, jo PR-os, viszonylag normalis elnok esett aldozatul. Es kaptunk helyett egy ilyet...
Most mar csak a Durayt kene onnan kisoporni - de gyorsan.
Itt nem kell osszeeskuves-elmeletekben hinni, csak tagra nyitott szemekkel jarni. Ennyi. Erdekek mindenutt vannak es az erdekek utkozni is szoktak. Es az sem jo hozzaallas, ha "igazából nem érdekelnek az Új Szó "érdekei"...", ahogy irtad. Ismerni kell a hatteret es a motivaciokat is.
Ezt nem rosszbol irtam, szerintem ezen nem kell osszevesznunk, mert biztos sokmindenben hasonlot szeretnenk - egy normalisabb, elhetobb itteni kozeletet.

Melecske Ákos írta...

Köszönöm a hozzászólásodat és egyetértünk: a szavaiddal élve mindketten "egy normalisabb, elhetobb itteni kozeletet" szeretnénk.

Minden média, így az Új Szó is egyfajta értékrend, politikai elképzelés mellett tör lándzsát (ugyanúgy a Párkányer blog is:).

Nem baj ez mellett, hogy vannak ilyen-olyan érdekek is, és ezek ütköznek, versenyeznek egymással. De végre leírhatád már, hogy mik tehát az Új Szó érdekei, ha már ennyire fontos: és melyik tábor szekerét tolja? Vannak "táborok"?
Mit akar "az" a tábor? És a másik?

Biztos tartalmasan el tudnánk vitázni ezekről, ha bővebben válaszolnál a fönti kérdésekre.
Várom válaszod!

Névtelen írta...

Uj Szo - V.O. baratai. Simont annak idejen Oszi nyomta a miniszteri szekbe, az o embere. Simon szovivoje volt Czajlik Katalin, aki az interjut keszitette. Ilyeb Barak-fele alltafajtarol talan irnom sem kell - eleg belelapozni a parameterbe es maris lathato, o milyen szeketeket tol...
Azt hogy mit akar egyik vagy masik tabor, nem tudom. Szerintem mar semmilyen lenyegi teljesitmenyre nem kepesek. Csak ulni a sajat "varaikban", pozicioikban. Nekem egyik sem kell.
Ne magasztaljak Durayt, ne magasztaljak Csakyt. A legjobb lenne, ha mindketten polit. nyugdijba mennenek. De foleg Duray.
De nem hianyzik nekem a masik parti sem, amelyik labara most lett utilapu kotve (Gyurovszky, Simon, stb. ... V.O. holdudvara).