Urnához! Urnához!

Tegnap az EU hivatalosan is kihirdette az Alapvető Jogok Chartáját, melyre az EU működéséről szóló reformszerződés (találó eufemizmusa a megbukott „európai” alkotmánynak) egyik cikkelye is vonatkozik. Ez utóbbit még az összes tagállamnak ratifikálnia kell, hogy érvénybe lépjen.

Ahogy az okos Új Szó leírta, az, hogy a reformszerződés kifejezetten utal erre a Chartára, jogi kötelező erőt ad a chartában foglaltaknak. Minden respect az emberi jogok előtt, ám komoly aggodalomra ad okot a Chartában szereplő megfontolatlan jószándék vezérelte szociális jogok listája. Szabad tehát a pálya az Európai Bíróság bíráinak eme jogok értelmezéséhez. Bár a bíróság értelmezései nem jogforrások, irányadónak számítanak a közösségi jog alkalmazásánál.

A másik bibi a reformszerződéssel, az EU-ra amúgy is nagyon jellemző krónikusan demokráciadeficites hatalomgyakorlás: a megbukott alkotmány nagy részét olvashatatlan jogi maszlagba foglalták, remélve, hogy elég lesz hozzá a nemzeti parlamentek áldása, népszavazás kihirdetése nélkül (ezidáig Írország kivétel). Ami azért egy elég nagy mocskosság egy magát a demokrácia bölcsőjének és legfőbb bástyájának tartó kontinensen.

Igen, a szerződés tartalmaz egyszerűsítő és hatékonyságnövelő elemeket, melyek hasznosak és szükségesek, ám ez nem mentség az antidemokratikus döntéshozatalra.

Ezért referendumot! Referendumot!



Az ügy szélesebb vonzatairól ajánlom a következő cikkeket: ezt meg ezt

Nincsenek megjegyzések: