A párkányi Netparlament egy éve

Igaz, hogy az egyéves évfordulóig még hátravan egy hónap, de már érdemes összefoglalni az eddigi tapasztalatokat erről a kezdeményezésről. A hivatalosan Virtuális Képviselői Iroda (röviden VIKI) nevet viselő webes felület tavaly februárban indult, a magánkezdeményezésből fenntartott Párkány Online portálon.

A VIKI-n keresztül a választópolgárok nyilvános beszélgetést folytathatnak azokkal a polgártársaikkal, melyeket a legutóbbi választásokon (pátoszoson szólva természetes szabadságuk egy részét rájuk ruházván) bíztak meg közös ügyeink intézésével. Nyilvánvaló, hogy a megválasztottakat érdekli, hogy mit gondolnak a „megbízóik” a lakóhelyük ügyei felől, így a VIKI egy "nyilvános faliújságként" elősegítheti a minél jobb informáltságot.

A VIKI moderálása lehetővé teszi, hogy az internetes fórumszabályokba ütköző, nem odavaló szövegek ne jelenjenek meg. A szigorú moderálásra talán nem is lenne szükség: ezidáig még egy élesebb hangvitelűnek nevezhető hozzászólás sem érkezett, személyiségi jogokat sértő szöveg pláne nem.

Poslanče, nezlob se…!
Egypár lelkes kivételtől eltekintve a 2006 decemberében megválasztott képviselők többsége passzívan fogadta a VIKI megjelenését, s egy képviselő részéről elhangzott olyan kijelentés is, hogy „ő márpedig fantomokkal nem fog vitába szállni”, értsd nick-es álnevet használó választópolgárokkal. Első hallásra talán igaza is van, ha valaki nem vállalja a nevét a véleményéhez, akkor azzal miért beszélgessen-vitázzon a közszereplő? Amit viszont elfelejtett ez a képviselő, az a mai demokratikus intézményrendszer egyik legfontosabb pillére: a névtelenség.

Ha a politikai hatalom egyik szereplője felrója a névtelenséget annak, akitől a mandátumát névtelenül kapta, akkor ugyanezen az alapon (újra) be kéne vezetni a név szerinti szavazást. Ami egyértelműen hülyeség. Amerika alapító atyái is álnéven írták nagyszerű föderalista leveleiket. Továbbá még a középkori, plurálisnak vagy demokratikusnak aligha nevezhető Kínában is működött a névtelenség intézménye: az alattvalók papírra felírhatták panaszukat, vagy éppen azt, hogy melyik bürokrata korrupt és a tereken felállított hatalmas rézdobozokba dobták: az információkat a császári kancellária emberei dolgozták fel és adták tovább a drótot az uralkodónak, hogy mit gondol a jónép.

Úgy látszik az internettel járó anonimitás még eléggé szokatlannak, számít. A VIKI-n természetesen minden képviselő eldöntheti, hogy a rendes polgári néven feltüntetetteknek válaszol csak, ignorálva a nickeseket vagy nem tesz kivételt. Az eddigi tapasztalatok alapján eddig egyetlen válaszoló képviselő sem tett ilyen kivételt.

A számok tükrében
A VIKI-n nem volt tömeges „bejelentkezés”, a közel 11 hónap alatt kb. 18 egyedi hozzászólás érkezett 10 polgártól, 8 képviselő részére (a képviselőtestületnek 17 tagja van). Ebből 6 képviselő válaszolt, a legaktívabb képviselő nevét azonnal megtudhatjuk, ha az oldalra kattintunk: ő megérdemelné a nyitott társadalomért 2007 párkányi díját, ha létezne ilyen kitüntetés.

Ki-ki döntse el, hogy egy 11 ezres városkában, ahol legutóbbi önkormányzati választások 60% százalékos részvétellel zajlottak le, a fenti hozzászólások száma kevés vagy éppenséggel elegendő. Én semmiképp sem tartom soknak.

Egy lehetséges következtetés lehetne, hogy a párkányiak többsége meg van elégedve azzal, ami van. Ez alól talán a Bartók utca lakói
jelentenek kivételt, akik biztosan nincsenek az utcájuk állagával megelégedve. Született is egy hozzászólás a VKIN-n, melyre érkezett válasz is, és a probléma oldása (remélhetőleg) gyorsabb tempót vett.

A netparlament ötletet gyorsan alkalmazták Érsekújvárott is. Noha nagyobb városról van szó, ez a VIKI a párkányitól sokkal jobban alulteljesített az elmúlt évben, alig akad hozzászólás. Lehet hogy az miatt, hogy csak a helyi MKP képviselői szerepelnek rajta...ki tudja?

4 megjegyzés:

nyomkereső írta...

Nekem nagyon tetszik maga az ötlet, ha párkányi, vagy újvári lennék, minden bizonnyal élnék is vele. Hogy más várost is emlitsünk, Ipolyságon is működött egy úgynevezett Fórum, a város honlapján. Az általános kérdésekre a hivatalvezető, a konkrét személyeknek szólót az adott képviselő, hivatalnok, esetleg maga a polgármester válaszolta meg. Párkánytól eltérően ott élesebb hangvételű hozzászólásokból sem volt hiány, ami valószinűleg közrejátszott abban, hogy a fórum pár hónap működés után bezárt. Kár érte. Ha hivatalosabbá tették volna, mondjuk feljavitva egyfajta Netparlamenté, talán még most is működhetne.

Melecske Ákos írta...

A Párkány Online-on is működik egy fórum már jó 5-6 éve. És ott is voltak élesebb hangvételű megnyilvánulások, ami szerintem nem feltétlenül baj, ha nem megy át sértegetésbe meg ilyenekbe. Ez utóbbiak kemény moderálással meg voltak (és vannak) oldva. Az fórumadminok "gyomlálgatásnak" megvan az eredménye, a fórumozók már maguk rekesztik ki az anyázó hozzászólókat, kialakult egyfajta vitatkozási kultúra.

Más kérdés, hogy mennyire lehet sikeres egy közéleti internetes fórum ha azt egy hivatalos szerv (pl a Városháza) indítja(mint pl Ipolyságon), vagy alulról jövő kezdeményezésen alapszik (Párkány Online). Mert mondhatja a Városháza, hogy "igen, eze a cucc csak arra jó, hogy sértegessenek, le kell állítani" és vége a kommunikációnak, s elraktározódik egy rossznak titulált tapasztalat a köztudatban.

Jó lenne, ha minél több településen indulnának ilyen kezdeményezések, az Internet rendkívül komoly kiaknázható lehetőséget nyújt a helyi demokrácia fejlődéséhez.

nyomkereső írta...

Egyetértek.

Kormos László írta...

A jelenlegi helyi demokráciára is érvényes a következő idézet, melyet Párkányer oldaláról kölcsönöztem:

A világ könnyebben elfogad egy kézenfekvő hazugságot, mint a bonyolult és nehezen megismerhető igazságot.

/Alexis de Tocqueville/

Amíg a civil szervezetek,kezdeményezések nem erősödnek meg, addig nem lesz kontroll a megválasztott szervek működése felett. Ez kihatással van a város vezetősége felelősségérzetére és a motivációjára is. Szerintem.