ICS

Elmélkedett már a szlovákiai magyar blogvilág arról, hogy az ICS-nek nehéz áttörnie az MKP "bejáratott" káderrétegén, hogy igazi politizálásba kezdjen a párton belül. Szerintem viszont van egy helyszín, ahol a politikai ambícióval megáldott ICSesek előbbre tudnának jutni, begyűjtve az első politikai tapasztalatokat: ez pedig a helyi közélet, az önkormányzati harctér. Biztos nem egyszerű ez sem, Párkányban vannak erre példák, de ez az a terület, ahol az első felelősebb pozíciókra szert tehetnek (képviselő, neadjisten polgármester), kipróbálhatják magukat, és megmutathatják az MKP öregeinek: ezt és ezt elértük, és most ezt és ezt akarjuk.

A település közössége is biztos nagyobb bizalommal fogadna a helyi fiatalok programját, ötleteit: egy jól szervezett ICS csapat gyorsan maga mellé állíthatná a falut számos ügyben. Más kérdés, hogy a fiatalok nagy elvándorlása (suli, munka után) mellett lesznek e még valakik, akik ezt felvállalják? De miért kéne a diaszpórát eccer és mindenkorra leírni? Keresni és ápolni kell a kapcsolatot velük, mert tőlük jöhet aztán az értékes know-how, támogatás, neadjisten páran visszatérnek. Akinek naivitásnak tűnnek az előbb leírtak, ajánlom figyelmébe Szőgyént vagy Kürtöt, de biztos lehet mondani sok más szép példát is.

Ami viszont ennek az áttörésnek piszokul az útjában áll, az a helyi megkövesedett MKP szervezetek (sokat lehetne regélni róluk) : ezért minél több fiatalt és az ICS szimpatizánst kell rávenni, arra, hogy a helyi MKPs szervezet tagjai legyenek. Vállasztási programkészítéskor, képviselőjelölt-, polgármesterjelölt-állításkor így az ICS megkerülhetetlen lesz.

Az ICS ne csak a párt marketingrészlege legyen, mint ahogy az előző választásokon volt, rúgjon tökösen labdába! A kérdés tehát azt, hogy van e elég elán és elhivatottság az ICSben, hogy ösvény- és dunaparttisztítás mellett a helyi politika küzdőterére rálépjenek és ott kitartsanak?
Mert ott nagyon nagy szükség van rájuk!

3 megjegyzés:

nyomkereső írta...

A helyzet sajnos sokkal de sokkal komplikaltabb, mint a cikkben szereplo helyi, megkovesedett MKP, vs. ifju, tenni akaro ICS aktivistak szembenalasa...

Mózes Szabolcs írta...

Felek attol, hogy az ICS-ben jelenleg toppoziciokban mozgok nagy resze pont az altalad leirt marketingceloknak felel csak meg. Dunat szepen tudnak tisztitani...

Névtelen írta...

Uraim, ha ilyen tájékoztatottak vagytok, akkor miért nem tesztek valamit azért, hogy ez másképp legyen?