A Nagy Felvidéki Bréjnsztórming

Már van egy jó ideje annak, hogy Duray összehívta a sztratégosz-dzsemborit, azaz a Nagy Felvidéki Bréjnsztórmingot, hogy kiagyalják a nagy Hogyantovábbakat és Eksönpontokat. Olvashattunk is már szép hosszúkat a Műhelyből, de nem igazán értem mit is akar aztán a sok esszével az emkápé csinálni. Illetve hogyan...? Kiadja a madácspozónium, állami léből?Fel kell már végre hagyni ezzel a nevetséges stratégiakreálási miazmával és a naiv reményekkel, hogy minket valami csuda Stratégia fog megmenteni a... na, mitől is? Egyérszt azért, mert ahogy azt csinálják, az gagyi. Másrészt mert így nincs sok értelme. Elég belegondolni: ha van papíron egy stratégia, akkor mi? Kinyomtatják és eljuttatják minden szlovákiai magyarnak, hogy íme, ez az új Tízparancsolat, dolgozz érte minden nap? Felmondatják a kisiskolásokkal? Ki lesz plakátozva a kulturny domba? A képviselőtestületek erre fognak felesküdni? Ugyan már!

Persze, kellene egypár jól kiagyalt és megbeszélt vezérlő gondolat és alapelv, mely mögé felsorakozhatna a szlovákiai magyar "elit". Mert oda nem a közembernek kell felsorakoznia. Az észak-kóreás... Bár nincsenek illúzióm affelől, hogy az "elitünk" vérszerződésszerűen odaállna egy darab, szépszavas papír mellé és a továbbiakban azalapján lövi be magát a jövőre nézve. Fordítva talán működne: az kellene, hogy pár nagyobbsúlyú kezdeményező a tetteivel demonstrálná, hogy a közös Ügyért cselekszik. A jó példa aztán ragadós lehet: át fogják venni mások is. De ha nem, akkor tényleg megérdemeljük, hogy skanzenmagyarokká váljunk.


A témáról már írtam egy érintőlegesset régebben, amikor az egész elkezdődött. Továbbá filózás a Bíró Ágnes féle kultúrstratégián, valamint egy saját, hajnaliegykor kreált "stratégia".

3 megjegyzés:

nyomkereső írta...

Szerintem a "jövő" egy jó ideje már elkezdődött.

Névtelen írta...

de meg megallithato...

Névtelen írta...

Célkitűzések és stratégiák kellenek, csak kellenek mögé hiteles arcok, szakmaiság és következetesség.