Szlovákiai magyar mantra: a „KULTÚÚÚRA”

Gondolom nem csak nekem tűnt fel, hogy tájainkon mennyire szent tehénné vált az úgynevezett „kultúra”. Mintha másból nem is élne a szlovákiai magyar, csak ebből. Civil szervezeteink abszolút többsége kultúrával kapcsolatos tevékenységet végez, a magyarországi (és más) pályázati források főleg kultúratámogatásról szólnak, a párt az állami kultúratámogatás összegének megtartásáért, maximalizásáért lobbizik, satöbbi.

Mindennek tetejébe, jódarab eperként a habos tortára, az MKP bedobta a nagy kulturális stratégiakreálást is, amelyet átvéve a Szabad Újságból a bumm.sk is lehozott. Nosza, magyar, tedd le a kapát és elő a nagy gondolatokkal a kultúráról, írd csak meg nyugodtan a Pártnak! Ne értsetek félre, semmi bajom azzal, hogy az MKP társadalmi vitát kezdeményez (ez önmagában szuper, dicséretes), a Párkányer problémája magával a vita tárgyával van.

Közösségünk fennmaradása és boldogulása a legfőbb cél - idézi Bíró Ágnes a párt fő kultúrfelelőse Csáky Pált, majd hozzáteszi: „Ez a cím a párt stratégiájának legfőbb célját kifejező jelmondat is lehetne…”. Azt majd egy külön postban részletesebben kifejteném, hogy mennyire kollektivista ez a jelmondat, ahol egy közösség boldogulása van megjelölve fő célként. Egyelőre csak annyit, hogy SENKI sem lehet ezen a földkerekségen tisztában azzal, hogy mi egy adott közösség ÖSSZES tagjának az elképzelése a boldogulásról. Ez egyéni, tessék ráhagyni mindenkire, hogy maga döntse el hogy mi neki a „heppi”, és kérem szépen ne tessék kollektív célként kitűzni, mégha oly nemesen is hangzik.



Na de vissza a fő témához: tehát az imigyen megfogalmazott cél érdekében kell, hogy formálódjék a STRATÉGIA, amelynek (ha jól értem ) része ez a kultúrstratégia.

Számomra ebben a tekintetben kicsit nehezítik a látást a kultúra, mint fogalom különböző jelentéstartalmai. Első hallásra a kultúra, akkor színház, galériák, kórusfellépés meg szavalóverseny. De ez csak az egyik jelentéstartalom a sok közül. Én valahogy a kultúrát egy más jelentéstartalomban valami olyasminek is tartom, ami spontán fejlődik a maga törvényszerűségei szerint, önmagába foglalva a társadalom íratlan szabályait, bevett viselkedésnormáit, melyek a történelmi tapasztalatok nyomán változnak, alakulnak, vagy éppenséggel egész civilizációkat jelöl (pl. a maja, görög vagy a nyugati kultúra). Tudatos emberi befolyásolásoknak az ilyen megafolyamatokra mindig más következményei voltak, mint a befolyásolók eredeti szándéka, más szóval ezt lehetetlen tudatosan irányítani. Persze vannak erre ellentétes példák, amelyek önmagukban eléggé elrettentők (pl. a kínai kulturális forradalom vagy Észak-Kórea meg a kommunizmus), de ezek inkább csak rövidtávon „eredményesek”, hosszabb távon a spontán folyamatok teszik a magukét, fittyet hányva a csillagokba vágyó emberi akarásnak.

Többször is elolvastam Bíró Ágnes cikkét, hogy megértsem, hogy ő (és az MKP) milyen kultúrára gondol konkrétan. Nem vagyok benne tökéletesen biztos, de nekem úgy jött le, hogy ez a kultúrstratégia ugyanúgy célozza a fentebb leírt szélesebb értelemben vett kultúrát, meg a szűkebb értelemben vett „kultúrát”, azaz a művészeteket, szabadidő eltöltési formáit, stb. Ezt az utóbbit a továbbiakban idézőjelekkel fogom megkülönböztetni. Nos, akkor nem is fejteném ki a véleményem a széles értelemben vett kultúra folyamatainak MKP-s tervezéséről, stratégiálásáról. Mert az önmagában hiábavalóság.


De ha a másik „kultúráról” van szó….

Bíró szerint ennek a stratégiának az lesz a feladata, hogy „megfogalmazza egy adott közösség célkitűzéseit, eszközeit és cselekvési irányait a kulturális politika területén, kb. 5-15 évre.”




„Célunk tehát egy „autonóm” kultúrpolitika megvalósítása, amihez ma még figyelembe kell vennünk azt is, hogy nemzeti közösségünk nem rendelkezik alkotmányosan biztosított kulturális önkormányzattal, ezért a megvalósítási eszközök súlypontját jelenleg a helyi önkormányzati és a civil szféra területén kell megjelölnünk.”

Először is, mi a fene az a kulturális önkormányzat??? Az még tiszta, hogy a „kultúrára” szánt eszközöket (pénzt) nem központi, állami szinten osztanák, hanem valamilyen más szinten. De mégis milyen szinten? Milyen alapokon kreált intézményben? Na, de mindegy, az egész kultúrpolitika úgyis ún. „autonóm” lesz, az önkormányzatok meg a civilek szintjén…

Tovább olvasva az írást kezd elbizonytalanodni a Párkányer szerzője, hogy valójában miről is szól ez az egész: a „kultúra”támogatások új alapokra való helyezéséről vagy sokkal többről: a szlovákiai magyarságot érintő legfontosabb ügyekről? Bíró ugyanis a szlovákiai magyarok legitim céljairól beszél, pl. az önkormányzatiságról, a legégetőbb problémákról. Ami máris több, mint csak a „kultúra”.

Végül is ezek azok az igazi nyavaják, nem csak a „kultúra”, amelyekről az MKP-nak végre el kéne kezdenie világosan beszélni: az egyre erősödő elvándorlás, agyelszívás, a Dél (és főleg a Kelet) gazdasági lecsúszása, a helyi és megyei demokrácia ideálisnak messze nem nevezhető állapota, a szlovákiai magyar oktatásügy visszamaradottsága, az MKP-ra és főleg magyarországi állami forrásokra szokott civil szektor, továbbá a Beneši dekrétumok és azok tulajdonjogi következményei, s nem utolsó sorban a szlovák-magyar együtt(nem)élés kérdései (nyelvhasználat, történelmi blokkok oldása, stb).

Mindezek a témák talán jobban tárgyalhatóak lennének, ha végre kilépnénk a „kisebbségi” meg „nemzetiségi” kategóriákból és megpróbálnánk államalkotó nemzetté válni.


De visszatérve az MKP sztratégoszainak kezdeményezéséhez: sokat segítene egy minél szélesebb társadalmi disputa létrejöttéhez, ha az ehhez hasonló felhívások a mindennapi emberhez közelebb álló problémákat neveznének meg és egyszerűbb, világos nyelven formálódnának.

Máskülönben az egész stratégiakreálás pusztán az értelmiségeik agygyakorlatává degradálódik: lesz belőle pár hosszú, cirádás, barokkörmondatos cikk az Új Szó Szalon rovatában, és végül belemászik az egész a Párt dokumentumaiba, hogy a polcokon konzerválódjanak, amíg az elkövetkező évtizedek társadalomkutatói leveszik onnan.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megint csak nagyon tetszik... két megjegyzés:

A kulturális önkormányzati maszlaggal az MKP nyilván az autonómiatervezetét próbálja meg adagolni a nyilvánosságnak. Csak az nem tiszta, hogy ez a maximális követelésük, vagy kérnek ennél még többet is?

A kultúra megőrzése egy párt számára - pláne ha a választói etnikai alapon szavaznak - nagyon is fontos, én is ezzel kezdeném. Csak ott van az a probléma, amit Te is megemlítettél, hogy a mi társadalmunk nem valami statikus és nagy gondokat okoz a kivándorlás. Innentől fogva már szociális kérdésekről folyik a vita. Remélem, hogy az MKP következő dokumentuma már ezzel fog foglalkozni, mert optimista vagyok.

Melecske Ákos írta...

Nagyon köszönöm a kedves szavakat:)

Valóban, nekem is az volt a benyomásom, hogy vajúdik az MKP autonómiatervezete, amit most sürgőssen becsomagoltak ebbe a kultúrális önkormányzat izébe.
De nekem végképp nem tiszta, hogy mi is valójában a kultúrális önkormányzat vagy autonómia? Szerinted?

Más: az lehet, hogy a kissebbségi kultúra fontos, de én úgy veszem észre, hogy túlságosan csak erre koncetrálunk: népdalfesztiválból nem lehet jólakni és házat vásárolni... Ez a túlzott "kultúra"orientáció háttérbe tolja azokat az ügyeket, melyekkel szerintem inkább kéne többet foglalkozni (lásd a listát a postban, a teljesség igénye nélkül). S nagyon leegyszerűsítve: ha lesz növekvő jólét és jó munkahelyek, akkor ez a kultúrán is meg fog látszani.

Névtelen írta...

A kulturális önkormányzati autonómia lényege az lenne, hogy az adott területi egység önálló költségvetéssel rendelkezne ezen a téren (lásd: az én pénzemen ne építsék a Szlovák Nemzeti Színházat. szponzoráljanak belőle inkább könyvkiadót, mondjuk a Kalligramot). Mondjuk ezzel kéz a kézben jár az autonóm iskolaügy kérdése is, ez még fontosabb talán.

Ami a válaszod második felét illeti... hát igen, lehet rajta vitatkozni, hogy melyik ügy fontosabb. Az utóbbi négy (nyolc) év tapasztalatai alapján azt mondanám, hogy könnyebb engedményeket kicsikarni ezen a téren, mint a gazdaságin. Példa rá az autópálya- vita. Ugyanakkor van abban igazság, amit mondasz, minden csak stratégia kérdése...

Mózes Szabolcs írta...

Teljes mértékben egyet tudok érteni Párkányerrel. Fontos a kultúrális autonómia kérdése és másegyéb ilyen vonatkozású dolgok is, de amíg több magyar költözik a túlvilágra és a túlországba, mint amennyi helyben születik, ameddig gazdaságilag és szociálisan is nem állunk a talpunkon, addig ezekkel sem megyünk sokra.
Az igazi kultúra szerintem amúgy is önmagát teremti meg. Azáltal, hogy valamiből többlet van - vagy írni tudó emberből, vagy szabadidőből, vagy jólétből, stb. Lehet, hogy ezt most kissé hülyén fogalmaztam meg, de szerintem csak szuperjól kigondolt támogatási rendszerekkel (ami nincs is, mert ami állami, az általában szar szokott lenni...) és kultúrális autonómiával nem érünk messzire.
Fajsúlyosabb témák és programok kellenek!

Melecske Ákos írta...

"túlvilágra és a túlországba" -ez teccet:))

A tulsagos "kultura"orientsaggal az is szerintem a bibi, hogy inkább az ún. tradicionálisabb értelemben vett "kultúrára" koncentrál, holott a "kultúrának" vannak más, mondjuk úgy hogy modern elemei is, amelyek pl. a szlovákiai magyar fiatalt sokkal jobban megmozgatják, mint az előző.

Mert ahogy a tizedes irta "kultúra szerintem amúgy is önmagát teremti meg. Azáltal, hogy valamiből többlet van - vagy írni tudó emberből, vagy szabadidőből, vagy jólétből, stb"
Ezt az utolso mondatot egy mikroökonómus sem mondhatta volna jobban, pont erről van szó.

Úgy veszem észre, hogy a kultúrlovagjaink többsége ezt nem tudatosítja és csak panaszkodik, hogy a mai fiatalokat nem érdeklni semmi. Dehogyisnem, csak nem az, amit a kultúrlovagok az ugyan nem nagy, de mégis stabil költségvetésből csinálnak.

Ja, az állami támogatások...az egy szaftos téma, készül is rá majd egy post hamarosan: miért jobb minnél kevésbé tőlük függeni.

Melecske Ákos írta...

jclayton!

értelek, bár akkor ez a kultúrális autonómia tulajdonképpen területi is, nem?

Hm, az iskolaügy, annak tényleg jót tenne, de kérdem én hogy ki e van használva a valamivel régebben lezajlott "iskolakompetenciareform"lehetősegei (pl. iskolatanacsok), valamint a kormanyzati decentralizacio (onkormnayzatok dontenek az iskolara meno penzek egy reszerol)?

gazdasági vagy kulturalis celok: lehet, hogy konnyebb valamifele kulturalis dolgokat kiharcolni, de igazabol az csak egy szukebb reteget erint, a gazdasagi cuccok (pl. deli autopalya, ipari parkok) meg erint mindenkit.

JClayton írta...

Nem muszaj teruletinek lennie, jarhat alanyi jogon is. Peldaul ha a magukat magyar nemzetisegunek vallok adojabol elkulonitenek a csak magyar intezmenyekre fordithato x szazalekot. Teruleti alapon szinten mukodhet ez a megoldas, ezt semmi sem zarja ki.

Az iskolaugy problemaja, hogy egyszeruen nincs ra penz, pedig a kisebbsegi iskolak eseteben kiemelten fontos a tamogatas (sokkal kevesebb gyerekre irt tankonyvek, felszereles, satobbi). De ugyanigy ide tartozik a felsooktatasi intezmenyek kerdese is, a SJE dotacioit peldaul nem is akartak megadni, ugye.

gazdasagi- kulturalis ugyekben csak azt mondom, hogy ez megkozelites kerdese. Gazdasagi fejlodest barmelyik szlovak part tud ajanlani, az MKP-nak ez kotelessege. Az MKP-n kivul ugyanakkor senki sem tekinti szivugyenek a kulturalis kerdest, azaz csak ezzel a temaval valhat egyedi profiluva a part.

u.i.: bocs az ekezetek hianyaert, megszokasbol irok igy. Ha zavar, ird meg es valtani fogok :)

Melecske Ákos írta...

Először is elnézést a kései reagálásárt: elvoltam három napra a Tátrába. Megérte, mindamellet úgy színfoltként: véletlenül belefutottam a Dzurinda meg a Mikloš urakaba. Bicajos többedmagukkal épp az x-edik valamit gurították le a chatár-ral, amikor az egyik hosszú túra után berontottam ama meg nem nevezett chatába. Gondoltam, kérek tőlük autogramot, de már olyan állapotban voltak, hogy féltem, hogy kellemetlen helyzetbe hozom őket azzal, hogy a nevük leírását kérem tőlük...Hiába, ez az ellenzékiség sok addícionális szabadidővel járhat: a Béla kapál, Miki meg bicajozik.

De félre a blablát, hadd kommentáljam jclayton legutolsó bejegyzését:

idezet: Nem muszaj teruletinek lennie, jarhat alanyi jogon is. Peldaul ha a magukat magyar nemzetisegunek vallok adojabol elkulonitenek a csak magyar intezmenyekre fordithato x szazalekot. Teruleti alapon szinten mukodhet ez a megoldas, ezt semmi sem zarja ki.

Figyu, az adózás egyik alapelve az egyenlőtlenség: azaz soha nem azt kapod vissza az adópénzedből amit akarsz és nem olyan értékben. Ha így "szétkategorizálnánk" az adójövedelmeket (x százalék az összlakosság y részétől), akkor szétesne az egész: jönnének a többi érdekcsoportok (környezetvédők, leszbikusok, stb), hogy nekik is adjon az állam ilyen forrást. Meg különban az ilyen rendszer fenntartása költségesebb lenne, több bürokrácia, ergo korrupció.

Bajosnak tartanám az etnikai elem bevitelét az adózás rendszerébe is.

Továbbá honnan tudjuk, hogy MINDEN szlovákiai magyar álma az, hogy az elvett jövedelme (adója) kultúrális intézményekre menjen? miért gondonlánk, hogy Kalligramot meg Ifjú Szíveket akar támogatni, Ez eléggé arbiter megoldás.
Lehet hogy teljesen mások a preferneciái: vagy inkább játszótereket akar a gyerekeinek, vagy több focitámogatást, vagy szélesebb szociális szolgáltatásokat, satöbbi.

Minadmellet nem mondom, hogy ez egy rossz ötlet így lecentralizálni az adójövedelmeket, de ha úgy vesszük már most létezik egy formája: az önkormányzatok kapják a személyi jövedelemsarc nagy részét és döntenek felhasználásukról.

Gazdasági ügyek: ugye egyetértünk abban, hogy a magyarok lakta déli régióknak kissé mások a preferenciái, mint amit a pártok többsége hirdet? Tehát itt is csak az MKP jöhet szóba, mint érdekképviselet. És ezt az ügyet, véleményem szerint nem profi szinten viszi és egyre jobban hanyagolja. Inkább csak a kultúra...
És mégegyszer: ifjúszivekkel meg komáromi színházzal, legyenek akármilyen jók és profik, nem lakunk jól és nem csökkentsük az agyelszívást sem. Persze ezzel nem azt mondom, hogy fittyet kell rájuk hányni, hanem azt, hogy izmosítani kell a gazdasági érdekérvényesítést. máskülönben pár évtizeden belül tényleg egy nagy skanzenné válunk:(((

JClayton írta...

Hello,

Az adozas egyik alapelve valoban az egyenlotlenseg, de ennek is megvannak a maga fokozatai. Az, hogy hol a hatar, csak etikai kerdes.
Ilyen szempontbol pedig teljesen mindegy, hogy eszakon autopalyat epitenek, vagy a Matica Slovenskat tamogatjak az adombol.
A tapasztalatok azt mutatjak, hogy a kulturalis tamogatasokra forditott penzek elosztasat joval konnyebb decentralizalni, mint a gazdasagi tamogatast. Pont ezert lehet a kulturalis autonomia az elso lepcsofoka a gazdasaginak, pont ezert lehet a kulturara osszpontosito program egy nagyobb lepteku politikai vallalkozas kezdete. Szerintem.

Melecske Ákos írta...

szeva,

Ha már az erkölcsről beszélünk, szerinted etikus lenne az, hogy önkényessen eldöntjük, hogy szlovákiai magyar akarata az, hogy az adóját bizonyos kultúrális intézmények kapják meg?

Ismerjük minden egyén kultúrális preferenciáit, hogy ezt eldönthessük?

Ha már eccer kultúrtámogatás, akkor én azt inkább az ún. voucheres (magyarul kupónos vagy ilyesmi) rendszerrel képzelném el.
Most sajna nincs időm bővebben leírni, de olvassad el addig pl. ennek a srácnak a blogbejegyzését: http://svihura.blog.sme.sk/c/70330/Ako-neplytvat-v-samosprave.html

kicsit más téma, de ír erről a kupónos dologról.

JClayton írta...

"Ha már az erkölcsről beszélünk, szerinted etikus lenne az, hogy önkényessen eldöntjük, hogy szlovákiai magyar akarata az, hogy az adóját bizonyos kultúrális intézmények kapják meg?"

Ommmm... zavart erzek az eroben :)
Szlovakiai magyarkent igenis akaratom, hogy az amugy is kulturara forditott adoreszemet forditsak a magyar, ne pedig a szlovak kulturara (legyen ez barmilyen tag meghatarozas is, mert a kultura tenyleg nem egyenlo a csardas-gulas-paprikas magikus haromszoggel).
Hogy milyen intezmenyek jutnak hozza a penzhez, azt meg dontsek el az erre specializalt szervek.
Az ujsagban semmikepp sem szeretnem hirkent olvasni, hogy csokkentettek a kisebbsegi tamogatasok merteket, a Matica deli szervezetei meg egyre tobb penzt kapnak kozben.

Udv,

Mózes Szabolcs írta...

Latom, hogy a vita elment a kisebbsegi tamogatas techniakai felteteleinek biztositasa iranyaba.
Szerintem a lenyeg az, hogy igenis a szlovakiai magyar politikai elitnek es kozeletnek (nem csak orszagos "elitrol" beszeltem) nem csak a kultura orrba-szajba tamogatasarol kellene gondoskodnia, hanem erosebb celkituzeseket is meg kell hataroznia! Olyanokat, amelyek eredmenyekent mi (itteni magyarok) a jovoben egyre kevesbe leszunk fuggoek - akar a kultura teruleten is - allambacsi bukszajatol.

Melecske Ákos írta...

Igen, így van!

Már most sokkal jobban függünk az államtól, mint a többségi nemzet: mezőgazdaság, iskolaügy, a gagyi infrastruktúra fentartása és bővítése, meg hát a "kultúra".

Másrészt, jclayton, képzeld el, ha ebbe a kultúrális autonámiába belevág az MKP: hosszú évekig tartana, amiíg kiharcolná, értékes idő, energia veszne el.
Nagyobb "csomaggal" kell előállni, taktikai okokból is: politikában így is úgy is kompromiusszumokat kell kötni, előfordulhat, hogy ezért fel ekkll majd ezt-azt a követelésekből adni.

Itt van egy valahogy lecentralizált önkormányzati rendszer (nem mondom, hogy többet nem lehtene elszedni az államtól): tudunk vele mit kezdeni? Kihasználjuk?

Mózes Szabolcs írta...

Szerintem nem csak az a gond, hogy nem volt anno a decentralizalas idejen normalis csomagja az MKP-nek: ez meg hagyjan (ha masok megcsinaljak/nak jol helyettem, akkor mindegy). De a 8 eves kormanyzasa alatt sem rendelkezett eros es realis celkituzesekkel. Lett komaromi egyetem (az mar mas kerdes, hogy milyen?), nyelvi karta meg bla-bla, parszazmilkas kulturalis tamogatasok, jo kis "flekkel" haveroknak es Oszi embereinek, de egy csomo mas dologban nem tortent semmilyen elorelepes sem - ma is a del-szlovakiai regiok a legszegenyebbek, sot meg inkabb azok, mint x eve.
Emellett nincs modern elkepzelese, terve sem a partnak, hogy mivel lehetne modernizalni es megtartani is egyszerre magyar kozossegunket. Jo, nincsenek ezzel egyedul, de akkor is! Nincsenek prioritasok es nincs strategia. Az, amit majd Duray es csoportja fog csinalni, az meg... hm, mindegy, kar ra a szot fecserelni...

Melecske Ákos írta...

osztom a pesszimuzmusodat, es a kilatasok sem jok.

Megha lenne is elkepzeles meg prioritas, az emkapeban nincs meg szerintem az emberanyag, hogy ezeket veghezvigyek.

S nezegetve a szlovakiai magyar ertelmiseg megnyilvanulasait, bennuk sem latom az elant az attoreshez.

Marad tehat a "skazenkrealas" a maga inkabbneiromle modjan. sic transit gloria...

Mózes Szabolcs írta...

Nem, tevedes ne essek, en nem vagyok "orok" pesszimista. Ez a pesszimizmus a kozeljovonek szol.
De a kisse tavolabbi (tehat nem egy-ket evre szolo) jovo nincs "leosztva", azzal kapcsolatban nem vagyok pesszimista. Ha lesz kello szamu ertelmes, nem megrontott fiatal ember, aki hajlando valtoztatni azon, ami itt van, akkor miert ne lehetne jobb?
Azt nem szeretem, ha elore eltemetunk mindent, mondvan, ez van, bele kell torodni, szar es kesz. Nem, mirajtunk is mulik, hogy lesz-e jobb, lesz-e eselye a jobbnak.
Most persze azt lehetne kerdezni, hogyan, miert, ki/mi altal, konkretan - ezt nem tudom megmondani. De az esely mindig megvan.
En alapbol optimista vagyok.:)

Melecske Ákos írta...

orulok Neked:)