Mind kevesebb államot, kérem...

Sokasodnak a jelek, hogy az MKP stratégiaácsolásokba kezdett: először felröppent a kulturális politika átgondolása (vagy kigondolása?), ma meg arról olvashattam az Új Szóban, hogy Mr Duray is megfújatta a gyülekezőkürtöket az MKP sztratégosz-dzsemborira.

Bármennyire is rühellem ezt a vidékeinken már agyoncsépelt divatszóvá vált „stratégiát”, egy vonzatból azért fűznék pár megjegyzést a „stratégiai műhelyekben” születendő magvas gondolatokhoz. Ez pedig az állam szerepe.

Miért nem jó az, ha a szlovákiai magyar jövőt továbbra is paternalista alapokra helyezzük?

Átalánosságban a mindenlébenkanál államnak és az államra utaltságnak különböző vonzatai vannak: működése évről évre egyre drágább, a bürokrácia, a források nem hatékony elosztása, a korrupció,. A kormányra jutó süketebb politikusok sokkal nagyobb kész hatalomhoz jutnak, mint egy kissebb államnál. Az egyén szabadsága meg csak csökken. A társadalom morális állapota is megváltozhat: ráutaltabb, kevésbé angazsáltabb lesz.

Szlovákiai magyar viszonylatban továbbá halmozott hátrányba kerülhetünk, ha túlságosan állambácsi kezeibe rakjuk boldogulásunk kulcsait: már így is jobban rá vagyunk szorulva az állam jóindulatára, mint a többségi nemzet, egyfajta sajátos szociálisan érzékenyebb csoportot alkotva ezzel: a mezőgazdaság dotálása, kultúratámogatás, kis önkormányzatok, hivatalok száma, közlekedés, iskolák, az infrastruktúra, stb. Nem csak a stratégiakreálóknak kéne elgondolkozni azon, hogy ez a ráutaltság hol és hogyan csökkenthető: mert lehetséges.

Egyrészt az önkormányzati decentralizáció szélesítésével, működésének olajozottabbá tételével. Bár a jelenlegi forma is eléggé tágas, a gond csak a társadalmi kontroll meg a polgári angazsáltság hiányával van.

Itt az MKP is bubus a maga monopóliumával helyi szinteken, ezért valamiféle stratégiát inkább a választópolgárok találhatnának ki megválasztott ügynökeik jobb ellenőrzéséhez. Erre lennének jók a civilek. Ám azok inkább a kultúrházba mennek: elég belenézni a Fórum Intézet Magyarok Szlovákiában jelentésbe (255 oldal): a szlovákiai magyar szervezetek 68,5 százalékának elsődleges tevékenységi köre kulturális. Közéletiből, érdekvédelmiből, politikaiból összesen van 3,8%. Kell kommentálni?

Mindenesetre az MKP előállhatna az önkormányzati demokrácia "next level-jével", amihez biztos erős támogatást tudna szerezni a szlovákoktól is, mert az érintené az egész országot.


De visszatérve a „hogy meneküljünk meg az államtól” témához: Itt van például a Selye egyetem: money matters, ez ma minél jobban látszik. Az egyetem vezetése eldönthetné, hogy minden évben veszekedni akar a mindenkori szlovák kormánnyal a jussáért, továbbá kilincselni a mindenkori magyar kormánynál, vagy pedig határozott lépéseket tesz a források diverzifikálása felé: sok egyetemen már egyre bevettebb gyakorlattá válik a magánszféra bevonása az egyetemen folyó kutatásba, tehetség(ki)kutatásba, tehetséggondozásba.

Más kérdés, hogy mennyire alkalmasak az egyetem jelenlegi szakjai egy ilyen együttműködéshez, illetve mennyire lenne attraktív a kutatási oldal a magánszféra számára, illetve milyen az emberanyag hozzá. Igaz, a dél-szlovákiai magánszféra sem a nagy innovatív cégekről híres, de biztos lehetne kezdeni valamit a kétnyelvű, szlovák-magyar (vagy akár mégtöbbnyelvű) háttérrel, valamint a két ország (vagy akár Csehország) gazdaságának ismeretével. Kis lépésekkel, de mégis...

Nincsenek megjegyzések: