Blogra, magyar!

Tágul a szlovákiai magyar blogvilág: kezdetben a bumm.sk lökött egy nagyot rajta, négy más-más profilú blog beépítésével. Ebből kettő közéleti-politikai blog, melyek írásaiből rendszeresen hoznak le a főoldalakon. És legutóbb, az index.hu-ra linkelték be a szlovenszko blogot, mely egy remek utikalauz a nem szlovákiai olvasónak ebbe a kis, fura világunkba. De nem csak nekik...

Lehet, hogy marha optimistán hangzik, de épp a blogok (ergo az Internet) segítségével erősödhet a a demokrácia Dél-Szlovákiában (ráfér), szélesedik és gazdagodik a szlovákiai magyar közélet (nagyon ráfér). Ami a virtuális világot illeti, eddig a különböző fórumok adtak csak helyet a közéleti diskurzusnak, s ahol egyfajta ciklikusság jellemző: fel-felfodrozódik néha a disputa, majd hosszú hónapokig alszik az egész bagázs. Hozadékuk pedig van: példa erre a
Párkány Online-on hosszú évek óta működő Párkányi Panaszkodó fórum, ahol már számos felvetett probléma, kérdés váltotta ki az illetékesek reakcióját.

Hogy hogyan hatnak a közéleti történésekre a blogok? Szerintem elsősorban viták gerjesztésével, új témák, problémák felvetésével. Ebben a szlovákiai magyar virtuális világban a legintenzívebb a
blog(o)poli blog, sok, eddig alig tárgyalt cucc felvetésével, éles viták generálásával. Mialatt egy nyomtatott újság pénzben, oldalszámban, szerkesztőségben, lapprofilban korlátolva van a témák tárgyalásában, a blogvilágban gyakorlatilag nincs határ.
Továbbá a személyes hangnem, az ecceri ember véleményének közzétételének lehetősége javíthatja a még mindig a szoci nyomása alatt leledző lelkek "közéleti öntudatát" (vagy hogy nevezzem). A vitagerjesztő írások, az egyni vélemény megformázása, azok megvédése, az érvelés művelése meg mind az öntudatos, nemanyámasszony polgár iskolái.


Megvannak a hátrányok is: a net és a blog elsősorban a fiatalabb generációk kedvence, az idősebbek nehezen mozdulnak rá, nehezebben értik a lényegét, mégha maguk is blogolni próbálnak: látni is erre anomáliákat, mint például egy idősödő újságíró, Barak László nyomdafestéket talán nem, de byt-tet talán tűrő beszólásai a szlovenszko egyes postjaihoz). A kölcsonös belinkelések, az egyes írások kommentálása, a szerzők válaszai: mind-mind olyan elem, ami nem jellemző a klasszikus újságírásra. Igaz, annak más a feladata, nem az élő kommunikáció a szerző és az olvasó között.

Pedig megvan a trend: egyesek a klasszikus újságírás végét jósolják, ami talán azokra a médiumokra lesz jellemző, melyek nem alkalmazkodnak az új módihoz. Már számos újság interntes honlapjára költöztek be a blogok (pl. SME vagy a The Economist), valamint az Új Szó kísérletezett az online interjúkkal (kár, hogy nincs több belőlük), de most egy kicsit elkanyarodtam a fő témától.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Remélem sikerül minél többet írnod, a Te véleményedre nagyon kíváncsi lennék néhány témáról.

u.i.: a pingvines képet csak a világhálón találtad, vagy tényleg szoktad nézni az rpg.net topikjait?

-SJ-

Melecske Ákos írta...

kossz. csak tobb ido kene meg turelem..

pingvin: egy netes baratom blogjarol hoztam, itt a tobbi kep is (lasd kicsit lejjebb):

http://borsanyig.blogspot.com/search/label/po%C3%A9n