Mi fán terem a szlovákiai magyar elit?

Mindenhol, minden időben formálódik a társadalomban egyfajta elit, mely rendelkezik bizonyos (sokszor lebecsült vagy túlbecsült) nagyságú politikai, gazdasági, szellemi hatalommal, s döntéseivel alakítja, formálja az adott társadalom sorsát. Ez az elit lehet "felvilágosultabb" vagy akár "visszahúzó, maradibb", mint a többség. Akarata, elképzelései egyezhetnek a többség akaratával vagy szembe is mehetnek velük. Az elit ilyen vagy olyan motivációjú igyekezete lehet sikeres vagy végződhet kudarccal is. Minden azon múlik, hogy mennyire sikerül a többséget meggyőznie a saját elképzeléseiről, illetve mennyire nem kell azt tennie, az adott társadalom politikai rendszerétől (demokrácia, arisztokrácia, zsarnokság, stb.) függően. A szlovák reformok története egy az ilyen elitista sikerstorykból.

Számos elképzelés létezik arról, hogy milyennek kéne lennie az „ideális elitnek”. Talán a leggyakrabban a "legjobbak uralma", a természetes arisztokrácia modellje merül fel. Ennek tagjai "…legalább két szavazattal rendelkeznek- a saját magukéval, s egy olyan valakiéval, akit ők tudtak befolyásolni"(John Adams).


A többségi véleménnyel ugyanis sokszor az lehet a bibi, hogy a tömeg nem feltétlenül tudja, mi a jó neki, ezért megfelelőbb, ha a többségi vélemény zsarnokságát valami ellensúlyozza. „Az Ön népe, kedves uram egy nagy barom” fogalmazott velősen egy másik amerikai alapító atya, Alexander Hamilton egy lelkes demokratával való vitájában. Viszont az önzés és a zsarnokság veszélye az elit részéről is fenyeget, nem csak a többség uralmánál.

Ennyi röviden az „elmélet, mely korántsem teljes és semmiképpen sem tudományos, inkább provokatívabb bevezetőnek lett szánva.

Mi a helyzet a szlovákiai magyar elittel?

A Google nem sokat segít, szlovákiai magyar elit vagy felvidéki elit kulcsszavakra nem ad izgalmas találatokat: A szlovákiai magyar (felvidéki) elit fogalma inkább csak konkrét problémák, kérdések kapcsán merül fel (kisebbségi jogok, kedvezménytörvény, stb.), de a szlovákiai magyar elitről önmagáról szinte semmit sem lehet találni. Van azonban két-három dolog, ami elmondható róla:

Többségében szoftos-humán beállítottságú: tanítók, irodalmárok, néprajzosok, írók-költők, bölcsészek. A szakmai orientáltság pedig meghatározza az elit válaszait a kor kérdéseire. Csak egy példa: a magyar nyelvhasználat, minden kétséget kizárólag az egyik a legfontosabb a szlovákiai magyarság megmaradásának szempontjából, melynek egyik harcmezeje a közterek, utcák megnevezése. Idézet a Gramma Nyelviroda egyik írásából: „…a magyarság – illetve a szlovákiai magyar politikai és helyi elit – inkább e terek tárgyi (szimbolikus) “kijelölésére” helyezi a hangsúlyt (l. kopjafaállítás, a pozsonyi és a rimaszombati Petőfi-szobor, a rozsnyói Kossuth-szobor, a komáromi Európa udvar, 1848-as emlékművek stb.), s kevesebb figyelmet fordít a verbalitásra, a szöveges jelenlétre (tehát a magyar nyelvű köztéri feliratokra), holott ez a szlovákiai magyar közösség nyelvi megmaradása szempontjából hosszabb távon az előbbinél nagyobb jelentőségű.”
Érdekes, hogy ennyi irodalmár és nyelvész mellett mégsem a magyar nyelvű szöveges jelenlét (mely nem merülhet ki csak utcanevekben!) határozott népszerűsítése és biztosítása jellemző az elitre, hanem a történelmi büszkeség ily módon való ápolása. Döntse el magának mindenki, hogy hosszabb távon melyik a helyesebb út.

A második jellemző a "túlélési" paraméter. Az MKP politikai elitjére szokták mondani, hogy megélhetési politikusok. Nem jellemző ez az elit más csoportjaira is? Gondolok itt a (főleg állami) pályázati pénzekből fenntartott intézményekre és projektumokra, mely az elit számos tagjának a megélhetését, jólétét biztosítják. Átköltve egy buddhista mondást miszerint „az vagy, amit eszel, nem jellemző elitünkre „az vagy, amiből élsz”?

Harmadik sajátosság a vidékies, provinciális jelleg. A helyi elitek tagjai általában elnézőbbek egymás hibáival szemben. Ha valaki konfliktust kockáztat egy másikkal, mert az rosszul végzi a dolgát, a szakmai érvek gyorsan eltűnnek és a vita csúnyán személyessé válik. Ezért van az, hogy sokszor inkább szemet hunynak a szereplők egymás bénázásai fölött a „má’ miért legyek rosszba a szomszéddal” vagy „a Pityu sógorával” alapon. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek személyes konfliktusok: igenis vannak és sokszor nagyon durvák: a múltban elszenvedett sérelmek miatt vagy éppenséggel azért, mert számos egyénnek ez a feljebbjutás egyetlen lehetséges útja. Nem replikálódnak ezek a provinciális sajátosságok, viselkedési szokások az „országos elit” szintjére?

*

A provinciális jelleg másik oldala a nagyvárosi magyarság hiánya, a nagyvárosi magyar elit hiánya. Amikor a háború után egy kardcsapással lefejezték, a (cseh)szlovákiai nagyvárosi elit képtelen volt újratermelődni. És ez nagyon-nagyon hiányzik, mondhatni még most is nyögjük a következményeit. Velük együtt tűnt el a tapasztalat, vagyon (bezony!) és hagyomány.

Ma csendes migráció folyik vidékről az erőteljes szlovák gazdasági növekedés szívébe, Pozsonyba. Köztük vannak Husák magyar gyermekei is, az utolsó erős populációs évek fiai és leányai, sokan közülük egyetemi végzettséggel, perspektivikus szakmával felvértezve: elég csak felülni hétfőn reggel a Párkány felől járó, Dél-Szlovákián végigrobogó EuroCity vonatokra, a kép eléggé egyértelmű. Többségük előre láthatóan Pozsonyban fog letelepedni, családot alapítani, egzisztenciát teremteni. Vajon mekkora az esélye, hogy mindezek mellett képesek lesznek életképes közösségeket is formálni, vagy ennek híján atomizálódva (az utódaik) az asszimiláció áldozatává válnak?


Régebbi, kapcsolódó írások:
Egy rövid a közönyről
A pályázati pénzek patológiája
Demokrácia Dél-Szlovákiában II

16 megjegyzés:

nyomkereső írta...

Hiánypótló írás, ráadásul most már a google is érdemi találatokat tud kidobni.
A kérdés csak az, hogy akkor most mi lehet a megoldás? Cserére érett az elitünk is? Vannak akik a helyükbe léphetnek?

Melecske Ákos írta...

nem igazán hiszek az ilyen egyszeri "lecserélésekben". szerintem ez úgy működik, hogy vannak ilyen-olyan érdek/eszme mellett elkötelezett egyének, csoportok, akik az elitbe szeretnének tartozni és fokozatossan kiszorítják a régieket vagy azok egy részét.

Névtelen írta...

A magyaroknak a vagyona a videk elpusztitasaval/ a foild elvetelevel tunt el. Nagyvarosi magyar vagyon nem volt soha, nem leteztek magyar ipari nagyvalaltok. Foldbirtokosok voltak, akiknek a kisemmizeset meg a csehek elkezdet es Benes befejeze a totalis rablasaval. A szlovakok altalanos magyargyulolete mellett aztan semmit sem kaptak a szocializmus bukasa utana privatizaciobol. Csak kesobb 2 "magyar"-nak nevezheto cegnek sikerult vagyonhoz jutnia - a MOL es az OTP. Persze ezek is nagyon remego labakon allnak. A magyaroknak az altalanos utalat legkorebben lenyegeben kilatastalan a helyzetuk. Talan egy jovokep lehet - megmaradni, amig majd el tudunk koltozni egy masik bolygora.

Névtelen írta...

Antonio Gramsci munkassaganak egy resze az un. elit tarsadalmi es politikai szerepet targyalja kivalo reszletesseggel. A kortaers francia filozofia is fontos gondolatokat tartalmaz az 'elit'-re vonatkozoan...

Névtelen írta...

Nevtelen irta; a magyarok foldmuvelok voltak.
Micsoda baromsag...
Budapesten vilaghiru cegek voltak.Peldaul a Ganz. Budapesten volt az europai szarazfoldon az elso metro.Magyarorszagon szemelygepkocsikat is gyartottak.
Szerszamgepeket,hajokat.Buszokrol nem is beszelek,mert azk Kadar allatt voltak nagyszamban gyartva,de a rendszervaltas utan hagytak tonkr menni,Ahogy az allami gazdasagokat es szovetkezeteket is.Pedig pl.Olszorszagban a mai napaig kituno szovetkezetek avannak;azok is szallitanak pl.borokat a egesz vilagba.
En 1969 jauarja ota Munchenben elek,illetve eltem,mert egy ideje Thajfoldon elek.Mernok voltam a Siemensnel.Meg tudom tielni,milyen szinvonala volt pl.egy Ganz.A magyar vaggongyartas es mozdongyartas is magas szinvonalu volt.Bajororszag a haboru ellot szinten foldmuvelo orszagnak szamitott,annak ellenre,hogy ott volt a BMW,az MAN,a Kugelfischer goyloscsapagyar.Mindezek ma is vilaghiruek.Mivel Berlin kette volt osztva a Siemens is elment Munchenbe.
Hogyha a multat nezzuk,akkor a magyar iparnak nics mit szegyenkezni.
Mivel irok es olvasok meg angolul,szlovakul,csehul es oroszul(ehhez kell szotart hasznalnom)es termeszetesen nemetul merem allitani,hogy van attekintesem a vilag multjarol es jelenerol.
(olaszul es portugalul is tudtam,de azokat mar elfelejtettem)
Tudok meg valamit thaj nyelven is beszelni(irni nem).
Nem ertem,hogy ki szoritotta a magyarokat ebbe a sarokba;hogy "mi foldmuves nep voltunk"?
Hol voltak Szlovakiaban olyan vallalatok,mint a Ganz,a Ganz-Mavag Ikarusz stb?Es hol voltak olyan tudosok,mint Magyarorszagon?
Mit szoljanak akkor a spanyolok vagy akr a finnek,akik tulajdonkeppen azon ipaorsodtak fel,hogy hadisarckent hajokat stb,kellett a Szovjetunionak gyartani. Nokia pedig eloszor gumicsizmakat gyartott...

Névtelen írta...

Örömmel olvastam a szlovákiai magyar elitről szóló eszmefuttatást. Tény, hogy a téma a periférián mozog (vagy meg sem jelent az értelmiségi dialógusokban). Sajnos a szlovákiai magyar kisebbségtörténeti kutatások sem foglalkoznak az elitkutatással. Mindenesetre nem a múltból való tanulásként, de 1918-1945 létezett a kisebb számarányú polgári elit a pénzügyben és a kereskedelmi életben. A Hanza szövetkezeti mozgalom pedig "kitermelte" a saját szövetkezeti vezetőt, szakembereit (1918 előtti alapokra támaszkodva). Nem szabad elfelejteni a magyar kultúrájú zsidóság jelenlétét, lásd a két vh. közötti kisiparos életet. Tény, hogy a küztudatban ezek a dolgok nincsenek jelen. A jelenlegi szlov. magyar elit kérdésköre külön kutatásokat igényelne. A morális oldal, melyre a párkányer bloger cikke rávilágít, szerintem fontos, hiszen nemcsak magánérdek, de küzérdek és szolidaritás is létezik. Kár, hogy a szerző által is felvetett problémáknak nincsen nagyobb fóruma.
Üdvözlettel
hegysúri történész

Névtelen írta...

Szlovakianak szerencseje van pl.abban,hogy a a koreaiak 'ki nem allhatjat' a japanokat.Ezert nem nagyon hoztak ott letre uzemet,hiszen a japanok mar ott voltak(Suzuki).
Ez nem olyan mint,hogy ket primas nem fer meg egy csardaban,hanem sokkal melyebb 'ellenszev'aminek az az oka,hogy a japanok brutalis 'gyarmatositok'es megszallok voltak es a haboru idejen kulonosen brutalisak voltak(mint mindenutt)
A franciaknak is megvannak a preferenciaik(CR,SR,Romania).
Sarkozy elnok sem lesz nagy magyarbarat,ugyanis magyar apjara nem nagyon szivesen emlekszik(allitolag,mivel elhagyta a csaladot.Fia a ma frnacia allamelnok is mar volt elvalva.De hat a sajat buneit az ember konnyen 'megbocsajtja' maganak.
Fiatal koraban Nikolas(Miklos)gyakran jart Munchenben,ahol apja testverei elnek.(Nem tudom meg hanyan elnek.Az Abendzeitung hozott nagy cikket roluk,Nicolas elnokke valasztasa utan.Talan ki leht keresni a cikket az interneten,akit erdekel...)

(Bocsanat,hogy nem tudok nehany magyar betut PC-men irni)

Névtelen írta...

Ajanlom ezt megnezni:
//en.wikipedia.org/wiki/Belgium
vagy beirni: State of Belgium a Web Search-be
Ez azert erdeke,mert Belgiumban csak nehnay tizezer nemet el,megis az o nyelvukon is minden meg van irva az allam szimbolumain is.
Ezt a szlovakok aligha tudjak elkepzelni...

Melecske Ákos írta...

@hegysúri történész: örülök, hogy rokon gondolataink vannak erről a kérdésről. Nem titok, hogy ezt az írást (legyen bármennyire is kezdetleges) a téma fórmuának a hiánya motiválta.

Az első respublika időszaka minden szempontból inspiráló és szomorú kontraszt is: pl. három(!!!) naponta megjelenő magyar sportújság létezett, vagy volt Prágai Magyar Hírlap is...

@wikipédiás Névtelen: inkább az a bibi, hogy ezt a szlovákiai magyarok képtelenek elképzelni. Az, hogy a szlovákok mint gondolnak erről tényleg másodlagos.

Névtelen írta...

Csupán kisebb észrevétel a Kollégák megjegyzéseihez. Párkányer gondolatairól érdemes lenne párbeszédet folytatni. Valamikor számomra pozitív dolog volt Szlov. Magy. Értelmiségi Fórum. (ha jól emlékszem a megnevezésére). Tisztában vagyok azzal, hogy most más a helyzet, azonban a pákányer által felvetett gondolatoknak nagyobb teret kellene adni.
hegysúri történész

Névtelen írta...

Kerdes: a bevezeto iras szerzoje kulonbseget tesz-e az un. ELIT es az INTELEKTUAL kozott?

Melecske Ákos írta...

@kérdésfeltevő Névtelen: nagyon jó a kérdés! Direkt nem akartam részletesebb definíciókba belemenni, bár bizonyára lehetne sok érdekeset az INTELLEKTÜELekről is írni. Lehet, hogy vitatható, de úgy gondolom, hogy az értelmiség is valahogy az elit része. Kérdés, hogy ez szlovákiai magyarlandban hogy néz ki. Szerinted?

Melecske Ákos írta...

@hegysúri történész: miben gondolod, hogy "most más a helyzet"?

Névtelen írta...

Kedves Párkányer!
Az előző megjegyzésem, mivel pontatlanul is fogalmazhattam, félreérthető lehetett. A Szlov. Magy. Értelmiségi Fórum kifulladására gondoltam, és arra, hogy jelenleg nincs ilyen. Az ilyen fajta töprengések valahol a periférián mozognak. nem tudálékos értelmiségi találkozókra gondolok, nem politikai-ideológiai szekértáborok fórumaira, hanem az értelmes emberek diskurzusára és a fiatalok bevonására, és egyben egy olyan programalkotásra, melyhez ki kell menni a terepre, a falura-kisvárosra. Úgy mint egykor a sarlósok és a prohásszkások. Azzal a céllal, hogy megismerjük a szlov. magyart.
A válaszokat előre köszönöm!
hegysúri történész

JClayton írta...

nincs, de lehetne az interneten és kötetlenül...

Melecske Ákos írta...

@hegysúri történész: ahogy JClayton kolléga is írta, ebben az ügyben az internet nagy szövetséges és ha jól tudom a kolléga már dolgozik is egy projektumon :)

Maximálisan egyetértünk, hogy a l'art pour l'art összeröffenések helyett pragmatikus, lényegretörő disputára van szükség. Ha gondolja adja meg az e-mail cimet a parkanyer@gmail.com -en keresztül és privátban bővebben kifejtem. Üdv