Zöld őrület


Globális felmelegedésőrület - közgazdász szemmel: Václav Klaus új könyvet írt, most a globális felmelegedés elleni harc egy szerintem kevésbé látható oldaláról.

Röviden összefoglalva: a felmelegedés szóvivői tulajdonképpen csak önnön hasznukat maximalizálják, különösképp:
- különböző állami és nemzetközi szervezetek pályázatai, dotációi által a "kutatásaikra",
- egyes politikusok szavazatvadászásra: politikai program és tőkekovácsolásra,
- népszerű újságírói téma: van mivel riogatni, van mit mire ráfogni
de legfőképp:
-lehet szidni a szabadversenyes piacgazdaságot, a profitot, szabad kereskedelmet és magántulajdont.

Klaus szerint az egész vita az emberi szabadságról szól: tulajdonképpen egy újfajta komunizmussal van dolgunk, mert ez az ideológia a felmelegedés (ami talán nem is emberi befolyás eredménye) ellensúlyozása érdekében:
- nagyszabású (globális) tervezést és regulációt kíván,
- állami beavatkozást (korlátozásokat, adókat) hirdet.
minamellet az egész "enviromentalizmus", ahogy Klaus nevezi tudománytalan.

Nemrég átrágtam ezt a kb. két-három órát igénylő könyvecskét, továbbá elolvastattam még két kollégámmal is, a megfelelő összehasonlíthatóság kedvéért. Akit érdekel egy merőben más vélemény az egész global warmingról, annak ajánlom szíves figyelmébe.

http://www.klaus.cz/klaus2/asp/objednavka.asp?id=30

7 megjegyzés:

peti írta...

szia!érdekes megvilágítás.....ez a konyv elveti azt a gondolatot h mi okozzuk a felmelegedést?mert én azt azért helyénvalónak látom h tegyunk ellene meg hogy az ember teszi tonkre a természetet, de a látszatmegoldások tényleg egy újkori diktatúrához vezet szerintem is.jó post teccik a blog:)

Melecske Ákos írta...

igerem a feltett kerdesre meg visszaterek bovebben. A konyvecske szerint nincs egyenlore egyertelmu TUDOMANYOS valasz arra, hogy mi e okozzuk a felmelegedest.

De ez meg nem zarja ki, hogy a termeszetet pusztitjuk

peti írta...

Hmm érdekes.Nincs tudományios magyarázata...ez is csak olyan ha megéri kiadják ha nem akkor meghadják maguknak.Pl nézd meg greenpeacet.hatalmas maffiaszervezet s hatalmas reklámokat csináltak Mcdonaldsnak is látszólag ingyen...hát ya minden mogott a pénzt kell keresni.lesz még valami hasonló post amin el lehet filózni?

gábor írta...

az ember mar nagyon régen elkezdte lassan, de biztosan tönkretenni a természetet, viszont egy volt tanárom szerint csak azért olvadnak a jéghegyek mert túl sok van belőlük. sokan csak a pánikot csinálják, és lehet hogy van benne valami..

Melecske Ákos írta...

Latom nem csak nekem tetszik a teme, tehat lesz kovetkezo poszt, de ha eszetekbe jut meg vami, fol vele:)

Antal Dániel írta...

etszett a poszt, ide is beírom, amit nálam.

Azt hiszem, érteni vélem Klaus álláspontját, hiszen tudomásom szerint ő is nagy Hayek-tisztelő. Megértem azt is, hogy egy demokrata mindig óvatosan kezeli a senki által nem választott, senkit felelősen nem képviselő civil szervezeteket, amelyekben gyakran van valami bolsevik attitűd. Azt is megértem, hogy a liberálisok gyakran gondolják azt, hogy a zöldek mind olyanok, mint a görögdinnye, belül vörös mind.

A globális felmelegedés kapcsán tényleg elég durva csúsztatások és lobbizások jönnek elő. Ezzel együtt szerintem józan ésszel nem mondhatja senki, hogy nem a klímaváltozás mellé billen a mérleg az ezernyi pro és kontra érv eredőjeként.

Egy dolog bécsi pozitivista tudományfilóziát művelni amatőr természetbúvárként, és más egy EU- és NATO tag államfőjének lenni. Szerintem Klausnak ez utóbbi minőségében nem fér bele, hogy "írói munkássága" legyen.

A sors iróniája, hogy ráadásul ezzel (is) teljesen elszigetelte magát. A radikális szkepszisből még Bush elnök is engedett.

Csehül sajnos még nem tudok, úgyhogy olvasgatom a megadott linken a szövegeket és egyik ámulatból a másikba esem.

Antal Dániel írta...

Klaus és a hagyományos környezetvédők között is van tere a vitának: a piacpárti környezetvédők nem a klímaváltozás tényét, hanem az eszközeit vitatják. Kényelmes és kényelmetlen részigazságok.