Honlapok harca avagy miért nincs Csákynak blogja? - Körkép, 2009.12.28.

A szlovmagyar pártszakadáskor az volt az egyik fő teória, hogy megszűnik a monopolizált közélet és kialakul valamiféle verseny a két párt között, minőségjavulással, programok ütköztetésével, satöbbi. Ebből kiindulva nézzük meg a két párt honlapját, vajon ott már beindult a versengés?

Az egyszerű mezei szörföző-választó (aki már nagyjából tudja, hogy működik a RSS és az e-mail), a Híd portálján könnyen megtalálja azt, amit keres. Egy klikkeléssel feljelentkezhet hírlevélre, üzenetet küldhet BB-nek, figyelheti az upcoming eventeket vagy továbbklikkelhet a youtubos HídTv-re. Az oldal nincs “túlpakolva”, egyszerű, áttekinthető, könnyen kezelhető. Fene tudja, hogy BB miért nem csináltatott az emkápés elnökösködése alatt pártjának hasonló frappáns weblapot?

must1

Tovaklikkelve az MKP-re, kamaszkori webszerkesztési kisérletek emlékei rohannak meg - legalábbis ami a szlovák verziót illeti. Képzelhetjük, hogy mit gondol az ideklikkelő véleményformáló szlovák újságíró vagy az MKP-vel szemben előitéletekkel terhes szlovák választó.

mkpsk1

Átklikkelve a magyar zászlóra némiképp, foszlányaiban észlelhető az evolúciós nyomás: a magyar verzió - mely ezidáig a szlovák sablonhoz hasonló volt - már valamelyest megújult, de még messze nem lehet rámondani, hogy profi. Ilyen weboldalt egy magát modernek tituláló párt nem csinál. Noha van eseménynaptár, hiányzik a RSS és nem lehet hírlevélre sem feliratkozni (legalábbis nem találtam). Van viszont párttévé, bár szubjektíve a Hidas megoldás jobban tetszett. Az MKP webjének hatalmas fegyverelőnye, hogy rengeteg dolog megtalálható rajta. A gond “csupán” a vizuális elrendezés, pofás design és a befutott webes megoldások hiánya. Összefolyik az egész. És lehet, hogy a Fidesszel rokon pártnak tartja magát az MKP, de hogy ebbe a jobb oldalon található dossziés oldalelemek lekoppintása is bele tartozik… az nem utal tökös felvideki öntudatra.

emkape2

Mindkét párt oldaláról hiányzik a Facebookos és más közösségi portálok ikonjai, ahonnak a potencionális választó átkerülhet az interaktív részre, ahol virtuálisan érintkezhet a többi szimpatizánssal. Ezért manuálisan megyünk tovább a fejszbukkra, ahol a keresőmezőben kutatunk elvtársaink után. Az eredmény kontrasztos, világosan látható a virtuális szakadék a két formáció között:

fejszbuk4

fejszbuk21

Amennyiben igaz az a hipotézis, hogy Obama a Facebookon keresztül nyerte meg a választásokat, akkor már régen szólnia kéne a vészcsengőnek a Čajaková utcában (ha van egyátalán ilyen csengő).

Nincsenek megjegyzések: